278
2023
978-87-73393-69-7
1.
Vi møder søstrene Karen, Maren og Mette som voksne, deres mor Agnete er netop død og søstrene mødes omkring de praktiske gøremål i forbindelse med dødsfaldet.
Karen er den ældste, den, der tager føringen og ansvaret på sig, hun har styr på tingene både privat og i jobbet. Hun bor sammen med Leo, som på mange måder er den perfekte mand – sød, omsorgsfuld, hensyntagende, lyttende, god til at lave mad – men hun virker en smule lunken i sine følelser for ham.
Maren er gift med Knud, Leos absolutte modstykke, han er kunstmaler (tjener ingen penge) tavs, lunefuld, voldsom, gider ikke tage sin del af de huslige pligter, herunder deres 3 livliger drenge – en mere er på vej.
Mette, den yngste, er en skrøbelig pige, hun har boet sammen med Agnete i de seneste år, siden hun forsøgte at tage sit eget liv.
Nu skal de tre søstre finde ud af hvad der skal ske med huset – og med Mette. Knud synes (selvfølgelig) at huset skal sælges, så Maren kan få sin arv. Men de store søstre føler omsorg for Mette og tænker meget over, hvad der vil være bedst for hende – kan hun overhovedet klare sig alene?
Gennem mange små erindringsklip til barndommen lærer vi yderligere søstrene, især Karen, at kende. Deres far var voldelig, drak for meget, tævede deres mor – selv da hun var højgravid, så Mette blev født for tidligt og var allerede fra starten skrøbelig. Agnete blev slået så meget, at hendes ene arm ikke rigtigt fungerede, så Karen blev næsten som en mor for Mette. Karen er døv på det ene øre efter et slag fra faren. Maren – midterbarnet – følte sig overset efter Mettes fødsel.
Rollerne fra barndommen har påvirket deres voksenliv, og et voldsomt traume fra barndommen er aldrig blevet glemt. Nu kommer det op til overfladen igen.
Det er en fin bog, denne fortælling om tre søstre, om deres forskellige valg i livet, som til dels er påvirket af deres opvækst. Jeg blev fanget af bogen, som rummer en overraskende slutning. Læs den, hvis du kan lide at læse om opvæksten i en dysfunktionel familie og om dynamikken og rollerne i en søskendeflok.
‘DØTRE er en skæbnefortælling om familierelationer, søskendehierarkier og barndommens råstof. Og om også at elske livets skrammer.’