0 kommentarer

Døden bruger briller af Ed McBain

af d. 14. februar 2013
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

156

Udgivet

1957

ISBN

87-18-00333-8

Originaltitel

The mugger

 

Døden bruger briller er en titel. Det er nok det bedste der kan siges om den ‘opfindsomme’ oversættelse af originaltitlen ‘Mugger’. I 70’erne lød det sikkert både uhyggeligt og dragende. Nu er tiden er løbet fra titlen, men ikke fra historien.

Carella er på bryllupsrejse, og da byens forbrydere ikke viser hensyn ved at sætte deres professionelle aktiviteter i bero, når der er manglende bemanding på politistationen, har de tilbageværende betjente ualmindelig travlt. En overfaldsmand går efter enlige kvinder, som han river håndtasker fra og forsvinder ud i natten. Hans varemærke er, at han er en gentleman, der bukker og hilser pænt på kvinden lige inden han stikker af. Men blandt hans mange ofre er der to som har gjort modstand og de har fået brutale tæsk. Betjentene er ikke just imponerede af deres ‘gentleman’.

Gerningsmanden popularitet lider et voldsomt knæk da et af hans ofre findes med knust hovedskal ved foden af en klippeskrænt.

McBain spiller bolden forskelligt fra bind til bind, og da Carella er ude af banen, må gadebetjent Bert Kling ind. Netop udskrevet fra hospitalet efter et skudsår han erhvervede sig i ‘Betjent myrdet’, opsøges han af søsteren til den dræbte kvinde. Bert afviser at føre en privat efterforskning, der nok vil være frugtesløs, og desuden med sikkerhed bringe ham i unåde professionelt, men han har ikke hjerte til at afvise søsteren. Det viser sig ret hurtigt, at han klarer sig ganske godt som kriminalefterforsker, problemet er bare at det ikke er det han er ansat til. Og det falder hans overordnede kraftigt for brystet.

Den falmede titel til trods er ‘Døden bruger briller’ en god kriminalroman. Godt skrevet, realistisk, og med en fuldt afrundet hovedperson til at bære historien hjem.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter