524
2020
978 87 434 0048 6
1. udgave
Forfatteren Erik Valeur og forlagskvinden Lise Ringhof har slået sig sammen om at skrive en historisk slægtsfortælling. 1. bind af 3 hedder ”Det er de danske som flygter” og strækker sig fra 1900 til 1950.
Vi følger den misantropiske Erling Brinch, fra han som lille purk ser sin yngre bror Jakob drukne tæt på barndomshjemmet i Sønderho, til han som 58-årig sidder i sin have i Vejle og nyder synet af de livsduelige børnebørn, Jakob og Thomas.
Erling skuffer sin styrmandsfar gevaldigt ved ikke at følge i familiens stolte søfartstraditioner. I stedet flytter han til København for at læse til læge.
I de kommende år får kvinderne valgret, de vestindiske øer sælges, 1. verdenskrig udraderer en generation af unge mænd i Europa, depressionen i USA skaber forudsætningerne for et tysk comeback, 2. verdenskrig lurer om hjørnet.
Alt dette oplever vi på første parket ved stambordet på Flynderen, hvor iltre redaktører fra henholdsvis Berlingske og Politiken duellerer på viden og meninger, mens Erling tavs lytter til.
Under et besøg på Fanø møder han den lyse, forkælede fabrikantdatter Ragnhild med den pæne håndskrift. For at gøre en lang historie kort får de to nu datteren Eva og senere to børnebørn, gennemlever den tyske besættelse på godt og ondt og kommer ud på den anden side med hård hud på sjælen.
At så mange gode mænd og skønne kvinder ser et lys i den uelskelige Erling, forbliver et postulat. Manden siger aldrig, hvad han mener, og når han endelig siger noget, afslutter han konsekvent ikke sine sætninger. Hans foretrukne svar er tavshed, hans gennemsnitstemperatur er lunken.
Omvendt med barndomsvennen Hubert, hvor forfatterne har genopfundet Victor Hugos legendariske Klokkeren fra Notre Dame; en grotesk skikkelse, der bag sit frastødende ydre besidder et hjerte af guld og en gnistrende intelligens. Som sin franske åndsfælle huserer Hubert i en kirke (Ribe Domkirke), hvilket kun gør klicheen klægere.
Romanen placerer sig tungt mellem to stole. På den ene side har vi den noget ugebladsagtige føljeton om slægten Brinch, der oplever kærlighed og krig, fødsler og død, usigelig glæde og tænders gnidsel.
På den anden side består store dele af bogen af vidende og indignerede opgør med holdninger, der har præget dansk politik siden 1900-tallet – og bliver dermed et retrospekt debatindlæg med drøftelser af racehygiejne, tvangssterilisering og et velfærdssamfunds syn på mennesker, der falder uden for flertallets glansbillede. Her genkender man Valeur fra succesromanen ”Det syvende barn”.