55
2010
978-87-993219-1-9
Rune Engelbrecht Larsen er nok mest kendt for sine bøger om kulturhistoriske og politiske emner. Skal man tro samlingens prolog, var det da også under arbejdet med en af disse bøger, digterspiren tændtes, og gav Engelbrecht mod til at kaste sig over nye græsgange. Resultatet blev denne lille sonetkrans, illustreret med forfatterens egne naturbilleder, taget på adskillige vandreture i det danske landskab.
I denne samling kaster Engelbrecht sig over den i fordums tid hæderkronede genre sonetkransen. Han går ind i genren med en fin blanding af gammeldags højstemt lyrisk sprog, der ledte denne anmelders tanker hen på “Rugens Sange” af Jeppe Aakjær, og mere nutidige ord som “neon” og “computerbehandlet”. Alt i alt er sonetkransen et fornøjeligt indslag i en lyrisk verden, hvor formløsheden ellers har opnået næsten diktatorisk magt. Læseren føres elegant gennem værket, og de 14 første sonetter holder hinanden fint i hånden mens, de leder op til klimaks – mestersonetten.
Udover sonetkransen indeholder værket et forord og et par yderst personlige digte. Det ene af digtene er en hyldest til digterens kone, og det andet er en “slags apologi” som der står i det. En apologi der nok ikke skal læses rent bogstaveligt, men også som et ironisk, humoristisk forsvar for digterens utidige valg af genre.
Nu kommer vi så til den kritiske del, for hvorfor fortjener dette værk “kun” 3 stjerner. Jo problemet er, at det er svært at genopfinde den dybe tallerken, og samtidig gøre den bedre end den allerede eksisterende. Selvom Engelbrecht krydrer de enkelte sonetter med humoristiske og spidsfindige indslag, så undgår han ikke til tider at nærme sig en klichepræget patos. Derudover er jeg lidt undrende overfor nogle af illustrationsvalgene. Det fleste af dem er ganske klare, og fungerer også udmærket som akkompagnement til digtene, men der er et par stykker som virker malplacerede og/eller kønsløse. Jeg vil dog ikke lade ovenstående to anstødspunkter stå i vejen for en anbefaling af denne bog som vil være ganske fin sommerlæsning langs de danske kyster, eller i de danske skove.