NYESTE
Født:
1897, Danmark

Jacob Kronika

Jacob Kronika var forfatter og chefredaktør for Flensborg Avis 1960-1964. Han kæmpede for det danske mindretal i Tyskland, hvortil han flyttede som helt lille.

Han blev tilknyttet avisen Der Schleswiger, der samarbejde med den dansksprogede Flensborg Avis. Han var 1919-31 leder af det danske generalsekretariat i Flensborg samt de danske sydslesvigeres talsmand i Berlin 1932-45, hvor han oplevede det tredje riges undergang.

Ved siden af sin korrespondentvirksomhed skrev han flere bøger og i 1927 debuterede han med skuespillet “Enten-Eller”, der handlede om grænselandsproblemer. I 1937 udgav han romanen “Revolution”, der handlede om tilstandene i Berlin op til Hitlers magtovertagelse. I bogen besvarer han nazismens appel om national enhed på en positiv måde. Jacob Kronika erkendte senere, at han ikke gennemskuede nazismens væsen, før nogle år senere. “Det var min fejl”, skrev han i 1935.

Han flyttede frem og tilbage mellem Danmark og Tyskland flere gange, men flyttede til København i 1975, hvor han døde i 1982.

Han var bestyrelsesmedlem i ledende dansk-sydslesvigske organisationer gennem forskellige perioder fra 1919, næstformand i den nyoprettede Sydslesvigske Forening 1946 samt Ridder af Dannebrog.

Læs mere her.

Bibliografi

2015  Berlins undergang (dagbog)

 

Berlins undergang af Jacob Kronika

af Hans Christian Davidsend. 4. februar 2015
Jacob Kronikas dagbøger er en enestående dokumention af det totalt kaotiske slutspil om Berlin – og det ufrivillige møde med Sovjet-systemet. Som mange andre journalister, forfattere og intellektuelle var den dansk-sydslesvigske korrespondent bestemt ikke afvisende over for nazismen midt i 1930’erne. I 1935 udsendte Jacob Kronika den litterært noget middelmådige roman ”Revolution”, hvor Hitlers magtovertagelse […]