NYESTE
Født:
1852, Danmark

Helga Johansen

Helga Johansen var en dansk forfatter, hvis forfatterskab litteraturhistorisk set hører til det moderne gennembrud.

Hun var datter af grosserer og klokker ved Trinitatis Kirke Frederik Christoph Johansen og Camilla Olivia Petrine Jepsen og søster til maleren Viggo Johansen. Hun forblev ugift livet igennem. Igennem broren, Viggo Johansen, var hun tilknyttet inderkredsen i det moderne kunstnermiljø i København omkring Georg Brandes, med hvem hun havde en lang brevveksling.

Foruden selvstudier i hebraisk og filosofi tog Helga Johansen lærereksamen i 1879 fra Beyers, Bohrs og Femmers Kursus og arbejdede derefter periodevis som underviser. Hun måtte i 1880’erne et par gange indlægges til behandling for psykisk sygdom; oplevelser, som hun senere skildrede i sine romaner. Hun debuterede i 1896 under pseudonymet et fruentimmer med romanen Rids, tre monologer. Senere kom Hinsides, 1900, og Brev til Menneskene, 1903, under pseudonymet Hannah Joël. Med sin insisteren på sprogligt at fastholde og afspejle det syge menneskes sind i sine værker, rækker de ud over de naturalistisk æstetiske dogmer.

Død 1912.

Læs mere her.

Bibliografi

1900  Hinsides

 

Hinsides af Helga Johansen

af Christina Andersen Reynd. 26. august 2014
“Hinsides” udkom oprindeligt i 1900 og handler om en kvinde der langsomt men sikkert glider ind i sindssyge. Hannah lader sig indlægge på et behandlingshjem. Ifølge hende selv fordi hun trænger til fred for alle de tanker og påtrængende ting og mennesker hun skal tage stilling til i sin moders hjem. Men hendes læge har […]