NYESTE
Født:
1894, Sverige

Frans G. Bengtsson

Født i Tossjö, Skåne og døde i Vestgotland 1954.

Han blev uddannet i sprog og litteratur i Lund på universitetet og hans debut udkom i 1923 og denne havde titlen “Tärningskast”. Hans 2 elegante essays fra 1929 og 1933 blev hans store gennembrud og disse bar titlerne “Litteratörer och Militärer” samt “De långhårige merivingerna” (dansk: De langhårede Merovinger og andet krigsfolk).

Hans bedst kendte værk er dog “Röde Orm” (dansk: Røde Orm), som blev udgivet i 1941-1945 i 2 bind og denne blev også internationalt kendt. Sidenhen er den blevet filmatiseret og lavet som både tegneserie og musical. Han har også skrevet et erindringsværk og dette kaldte han “Den lustgård som jeg minss” (dansk: Det paradis som var engang), som blev udgivet i 1953.

Kilde: Gads Udenlandske Forfatter Leksikon

Læs mere her.

Bibliografi

1941  Røde Orm – Søfarer i Vesterled

 

Røde orm – Søfarer i Vesterled af Frans G. Bengtsson

af Jens Markvardsend. 2. december 2012
Dette er den ypperligste skrøne om vikinger. En dag hjemsøges Orms fædrene gård af vikinger på rov. Da faderen er på langfart må den halvvoksne Orm forsvare huset. Han slipper fra det med livet i behold, men må se sig selv taget som slave på vikingernes skib. Vikingerne fatter hurtigt sympati for den iltre knægt, […]