NYESTE
Født:
1919, England

Doris Lessing

Født Doris May Taylor i Persien (nu Iran) af britiske forældre og død i London, England 2013.

I 1925 flyttede familien til Rhodesia (nu Zimbabwe). Lessing gik ud af skolen som 13-årig og tog sit første job som 15-årig. Hun blev gift første gang som 19-årig, men søgte nye udfordringer og havde allerede som ung en væsentlig drivkraft. Hun flyttede til London i 1949 og var på dette tidspunkt blevet skilt for anden gang og havde 3 børn med sig.

Hendes debutroman “The Grass is Singing” blev udgivet i 1950 og foregår i Afrika. Hendes hovedværk “Children of Violence” blev produceret i 4 bind i perioden 1952 til 1965. Hendes navn som forfatter blev for alvor slået fast efter udgivelsen af “The Golden Notebook”, som blev udgivet i 1962. Hun har siden skrevet utallige bøger og den kvindelige psykologi er ofte et tema i hendes værker.

I 2007 modtog hun Nobels litteraturpris.

“that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny”

Kilde: Nobelprize.org

Bibliografi

1994  Under huden. Erindringer. 1. del (erindring)

1997  Vandring i skygge. Erindringer. 2. del (erindring)

 

Under huden. Erindringer. 1. del af Doris Lessing

af Hans Christian Davidsend. 10. januar 2013
Doris Lessing er en af den engelsksprogede litteraturs store damer. Bedst kendt for hendes kvindesagsromaner “Den gyldne bog” og “Sommeren før mørket” og hendes debutbog “Græsset synger” om forholdene i det daværende Sydrhodesia. »Under hunden« er fremragende erindringer af Doris Lessing om en dramatisk ungdom i Afrika – og om to generationer i klemme mellem […]