Forfatterportræt: Helle Helle – hellere helt kort og kontant

af d. 6. januar 2017
 

Hun er et meget kendt forfatteransigt i Danmark og videre ud i verden for den sags skyld, kendt for sine meget rammende historier, der ikke spilder mange ord på det overflødige. Nej, hun skærer direkte ind til kernen af fortællingen og anvender ikke mange superlativer som fynd.

Ret beset beskæftiger hun sig med nøgtern realisme, hvor hun tager udgangspunkt i den hverdag, vi alle kender til, og det er dejligt underspillet. Det er gennem disse trivialiteter og indbyrdes relationer, hun formår at belyse de dramaer, der befinder sig under overfladen, sådan som det kommer særligt til udtryk i Rødby-Puttgarden, eksempelvis.

Ja, det er sandt; der er med dette forfatterportræt tunet ind på Helle Helle.

Hun blev født den 14. december 1965 i Nakskov, og hun boltrede sig i matematiske formler og algoritmer i gymnasiet, men ligningen gik først for alvor op, da hun studerede Litteraturvidenskab og senere blev optaget på Forfatterskolen – så var den røde tråde vævet.

Hun har modtaget adskillige priser for sit virke gennem tiden – De Gyldne Laurbær i 2012, Kritikerprisen i 2005, BG Banks Litteraturpris i 2005, blandt andre.

Hun sammenlignes med selveste Ernest Hemingway, undertiden fordi de iscenesætter en ordknap og direkte facon, der rummer så ganske mange spændende strømme under overfladen.

Hun er kendt for Ned til hundene, Dette burde skrives i nutid, Hvis det er, hvor de korte, konstaterende sætninger vinder genklang og skaber rum for videre refleksion over handlemåder og psykologiske tråde.
Det er aldrig kedeligt, for læseren må i sandhed agere detektiv og selv skabe diverse koblinger mellem handling og indre tanke hos karaktererne.

Mange af karaktererne er passive og forsigtige, lettere ramponerede kvinder, der ikke just forholder sig til livet, og som ikke umiddelbart foretager sig afgørende, velreflekterede valg, men snarere lader sig svømme med at hverdagens strøm og tilfældighed.

 

Læs anmeldelser af Helle Helles bøger her