Bogbussen kommer, bogbussen kommer!
Når jeg tænker tilbage på den litterære del af min barndom, så springer bogbussen frem som et magisk fyrtårn, der tog mig med til vidunderlige steder og fortryllende verdener. Jeg var altid den første i køen, og som regel også den sidste til at forlade bogbussen.
Jeg var vild med fagbøger om våben, borge, dyr og maskiner. Men tegneserierne, uh, de havde, og har stadig, en helt speciel plads i mit hjerte. Jeg læste dem alle. Det var lige fra Tintin og Asterix, til Yoko Tsuno og Linda og Valentin.
I bogbussen var der begrænsning på, hvor mange bøger man måtte låne, men jeg kan huske, at jeg fik lov til at omgå denne regel, da jeg altid ville låne flere end jeg måtte.
Mine fem bøger som jeg vil fremhæve er:
1. Ringenes herre af J. J. R. Tolkien.
Jeg kommer ikke udenom faderen af al fantasy. Det univers Tolkien byggede op er fantastisk, og jeg er vild med historien om, at det er de mest ubetydelige væsner, der får de mest afgørende roller. Derudover må jeg nævne at filmatiseringen også står helt i top af min film-favoritliste.
Læs en anmeldelse af Ringenes Herre på Bogrummet
2. Fionavar-Gobelinen 1-3 af Guy Gavriel Kay.
Igen en fantasyserie. Denne gang med to verdener, hvor fem unge studerende fra Toronto bringes til Fionavar, hvor de alle spiller en afgørende rolle i kampen mellem det gode og det onde. Guy hjalp faktisk Tolkiens søn med redigeringen af et andet af Tolkiens værker, Silmarillion. Fionavar-Gobelinens opbygning af Fionavar, historien og karaktererne gjorde et stort indtryk på mig. Fantastisk serie.
Læs en anmeldelse Fionavar-Gobelinen på Bogrummet
3. Det mørke tårn af Stephen King.
En mørk og dyster serie om revolvermanden Rolands rejse mod Det Mørke Tårn, som truer med at ødelægge alt der eksisterer. Jeg var fuldstændig opslugt af Kings serie på 7 bøger. Han forstår at skrive, så man vågner midt om natten og et øjeblik faktisk tror, man er i bogen.
Læs en anmeldelse af en af bøgerne på Bogrummet
4. Harry Potter af J. K. Rowling
Hvis Tolkien er fantasys fader, så må Rowling være dens moder. Hun formåede i hvert fald at give fantasy nyt liv, og få uendeligt mange børn og voksne til at få øjnene op for og forelske sig i den genre. Så er det også bare en herlig historie, at Rowling først fik afslag fra 12 forlag, før der var ét der tog den ind. Det har de nok ikke fortrudt.
Læs en anmeldelse af en af bøgerne på Bogrummet
5. Den uendelige historie af Michael Ende.
Her må jeg indrømme, at jeg faktisk ikke har læst bogen. Men jeg så filmen som barn, og det satte så stort indtryk i mig, at jeg blev nødt til at nævne den. Atréju, der må så meget igennem for at redde Den Barnlige Kejser og landet Fantasien. Nøj, hvor var jeg igennem en følelsesmæssig rutchebane, da jeg så den. Fantastisk film, og jeg tør næsten ikke læse bogen, i frygt for at den ikke kan leve op til mine forventninger. Men jeg har købt den til mine børn, så den skal helt sikkert læses snart.
Læs en anmeldelse af Den uendelige Historie på Bogrummet
_____________________________________________________________________________________________________
Om Ry Kristensen:
Ry Kristensen er 43 år og bor i Skive, hvor han er uddannet folkeskolelærer. Ry er forfatter til 14 børne- og ungdomsbøger.
Derudover har han skrevet fem historier til Gyldendals Frilæsning.dk. En af disse, Vild med dyr, blev nomineret til Årets historie 2021.
Han er også foredragsholder, hvor han fortæller om sit forfatterskab og bøger.
I 2017 vandt Ry Kristensen Bogslugerprisen for ungdomsbogen Super 4.
Læs anmeldelser af Ry Kristensens bøger på Bogrummet.
I kan læse mere om Ry på hans hjemmeside: rykristensen.dk
I kan også følge ham på Facebook og Instragram.
Ry Kristensen
Odgaardsvej 40
7800 Skive
___________________________________________________________________________________________________