0 kommentarer

Termush, Atlanterhavskysten Af Sven Holm

af d. 7. juli 2010
Info
 
Sideantal

117

Udgivet

1967

ISBN

87-01-23391-2, 87-01-23392-0

 

“Termush, Atlanterhavskysten” er et psykologisk studie i, hvad der kunne ske, hvis vores jord blev ødelagt af stråling f.eks. efter en atomkrig. Fortælleren nedskriver sine tanker og følelser i en dagbog. Han er del af en mindre gruppe velhavere, der har tegnet en forsikring, som i tilfælde af ovenstående, sikrer dem plads på Termush, et gammelt hotel ved Atlanterhavskysten. Med i forsikringen er hotellets huler, hvor “gæsterne” kan opholde sig, når der er fare for radioaktivt nedfald over hotellets område på grund af vindretningen eller nedbør. Mad og vand har været opbevaret og bare ventet på katastrofen og “gæsterne”.

Da vi træder ind på hotellet, er katastrofen allerede indtruffet. Gæsterne har fået tildelt deres værelser, og en række ansatte gør, hvad de kan for at opretholde en facade af almindelighed, omstændighederne til trods.
Vores fortæller har tidligere arbejdet på et universitet og er et tænkende menneske, som er vant til at kunne rationalisere sig frem til sine konklusioner. Men i den lille lukkede enklave bliver han mere og mere presset. Direktionen opfører sig ikke helt som et almindeligt serviceorgan, men udviser en beskyttende adfærd, idet den forsøger at skærme gæsterne for ubehagelige nyheder udefra. Dette sætter mange af hotellets beboere pris på, men vores kultiverede fortæller finder det direkte diktatorisk og uden for direktionens mandat.

Hotellet bliver et lille samfund i samfundet, hvor man forsøger at finde eller tilkæmpe sig en plads, og hvor panikken over omfanget af katastrofen dækkes af et lag af ligegyldighed. Men ude i verden har man også hørt om hotellet, og den frygtelige, skrigende og døende virkelighed trænger sig snart ind på enklaven.

Bestemt en læsning værd, men lidt for lidt action og lidt for meget psykologi til fire stjerner.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter