0 kommentarer

Sølvmanden af Maria Grønlykke

af d. 28. oktober 2008
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

230

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06916-7

 

“William Dahl levede sit liv fra 1892 til 1976. Han boede i en almindelig by på en almindelig gade i et almindeligt hus, i hvert fald set udefra. Han var en meget mærkelig mand.” Sådan præsenteres vi for hovedpersonen i “Sølvmanden” på bagsiden af bogen.

Hr. sølvvarefabrikant William Dahl er i sandhed en usædvanlig mand. Allerede som barn har han sans for smukke ting – han elsker at se på, når moren pynter med blomster og dækker op med det fine porcelæn til gæster. Han forstår ikke, hvordan lillebror Carl kan finde fornøjelse ved vilde lege, hvor man oven i købet bliver snavset!
Deres far er sølvvarefabrikant, og begge sønner bliver udlært i faget med henblik på ansættelse i familieforetagendet. Det ligger i kortene, at William som den ældste skal overtage ledelsen – men han får Carl overtalt til at gøre det, da William hellere vil synge opera, og Carl desuden er en bedre leder. William samler på smukke ting – og opbygger i sit hjem en stor samling af kunst og porcelæn. Han vælger med omhu hvilket porcelæn der skal serveres på til hvilke gæster – og der er “rangorden” i farverne. Således er de bordeauxfarvede cremekopper “finere” end de gule eller københavnergrønne!

William er homoseksuel – hvilket rent faktisk var forbudt ved lov, mens han var ung. Det blev betragtet som abnormt og kunne straffes med fængsel. Det betyder, at William aldrig rigtigt accepterer sin seksualitet og forelskelser. Det må for alt i verden holdes skjult for omverdenen, og han føler sig som en forbryder, indtil år 1933, hvor følgende sker:

“Homoseksualitet lovligt i Danmark
Ny dansk borgerlig straffelov, vedtaget i 1930, trådte i kraft januar 1933 og gjorde homoseksuelle handlinger mellem mænd over 18 år lovlige” (fundet på nettet)

Jeg blev nysgerrig efter at finde ud af om William Dahl virkelig har levet, og søgte oplysninger på nettet. Maria Grønlykke har fundet inspiration til sin bog i personen Frederik Ernst, som netop levede fra 1892-1976, og som opbyggede en fin samling af kunst i et privat hjem i Assens. Men det meste af bogen er fiktion.

Det er en meget velskrevet og interessant fortælling. Den skifter for hvert kapitel tid og sted, og springer mellem Williams barndom, ungdom og voksenliv, hvilket fungerer rigtig godt. En del dialog foregår med fynsk dialekt, og som “indfødt fynbo”, vokset op 10 km. fra Assens, hvor bogen foregår, kan jeg tydeligt høre for mig, hvordan de sætninger lyder på syngende fynsk! Omslaget er noget for sig: et ekstra omslag, udstanset som et nøglehul, lader læseren kigge ind i en af de fine stuer i Dahls/Ernsts hjem.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter