0 kommentarer

Nielsine af Ina Munch Christensen

af d. 20. juli 2015
Info
 
Sideantal

172

Udgivet

2015

ISBN

9788702164954

Udgave

1. udgave

 

Ina Munch Christensens debutroman om den unge kvinde Nielsine skriver sig ind i trend, der viser sig i litteraturen men også i tv-serier, blogs og lignende, og som fokuserer på det uperfekte og kiksede ungdomsliv. Den kiksede, men alligevel muntre og glade Bridget Jones er blevet erstattet af Girls‘ Hannah, der er mere dyster, mere på røven og generelt længere ude. Her finder vi også Nielsine, der kæmper med at finde ud af hvem hun er og hvilken relation hun har til familie, venner og kærester. Der er ikke tale om en idyllisk storby skildring som i serien Sex & the City, hvilken der sarkastisk tages afstand fra:

‘hvis det var et Sex & the City-afsnit, ville der være en funderende voice-over til at simplificere det hele, i matematik lærer vi at lægge tal sammen, hvis du lægger to frugter i en kurv med fem frugter bliver det syv frugter, men når det kom til følelser, kunne jeg ikke lade være at undre; hvis man lægger ja i signaler og nej i udsagn (i en kurv), hvad bliver det så’.

Nielsines liv er kompliceret. Det er fyldt med spændende venner, interessante flirts og byture, men også med angst, depression, følelser af utilstrækkelighed og andre nedtursagtige elementer. Og apropos nedtursagtige, så er det via et moderne talesprog, læseren præsenteres for de indblik i Nielsines liv, som bogen rummer. Som fx her, hvor Nielsine bliver spurgt om, hvordan det går, af kvinden(!) hun er forelsket i:

‘Det går. begynder jeg, og så kommer der en dame hen og lægger armen om hende, hun er skaldet og har et virkelig kønt ansigt, det går f-fint, siger jeg og rømmer mig, jeg har lige skrevet en sådan en dér stor opgave på sådan tyve sider eller sytten altså og med du ved, eller I ved, hej jeg hedder Nielsine, med ekstra mange afsnit og så videre, altså tætskrevet sådan TÆT ville det måske kun være seksten, eller hvem ved, FEMTEN sider, ing’.

Nielsine er biseksuel (måske lesbisk), har et anstrengt forhold til sin familie og er heller ikke altid i stand til at være på god fod med sine venner. Der bliver tænkt, drømt og noteret tanker, der sætter Nielsines liv, men også det moderne liv generelt, i perspektiv, og sociale medier spiller naturligvis også en rolle i de forskellige lidelser, det moderne menneske går igennem:  ‘At kapere tragedie, skrev jeg i min notesbog; på Facebook skrev jeg: hjaelp.’

Denne roman indgår som ‘must-read’ på listen over, hvad man skal læse i sommeren 2015. Det er til dels forståeligt. Romanen er velskrevet og den er tidsrelevant, og personerne og miljøet er troværdigt fremstillet. Den får derfor sine 4 stjerner, for det er “godt lavet”. Når den ikke får mere, og jeg i virkeligheden havde lyst til at give den mindre, skyldes det, at den – i hvert fald i mine øjne – ikke er interessant nok. Historien om den unge kvinde i byen, der skal finde sin plads (og ikke umiddelbart har let ved det), har man hørt nogle gange efterhånden og med mere interessant indhold. Det er sjovt (nok), når Nielsine dummer sig og ydmyger sig selv fx ved at kaste op på sin ekskæreste sko, lige efter at have sagt at “hun vandt”, men der er generelt for lidt at komme efter i Nielsines nedture, tanker og hverdagsliv. Ina Munch Christensen er en dygtig forfatter og det bliver spændende at læse mere fra hende, men hvis der er andet, der frister på disse “must read”-lister, ville jeg vælge en anden end denne.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter