465
2013
978-87-11-40912-1
Konan við 1000°
Herbjørg Maria Bjørnsson, også kaldet Herra, er 80 år og bor i en garage i Reykjavik, Island. Hun har været KOL-patient de sidste 20 år og tilbringer derfor det meste af døgnet i sin seng i garagen, hvor hun bruger den velsignede Fjæsbog og resten af internettet som adgang til verden udenfor.
Den humoristiske og hæsblæsende dame er nu parat til, at lægge sig til at dø, men inden hun stiller træskoene vælger hun, at indvie den ærværdige læser i sit mildest talt omflakkende og spændende liv fra omkring 1929 frem til december 2009, hvor hun har bestilt tid til sig selv (eller rettere til sit eget døde legeme) på Reykjaviks krematorium.
I 1929 oplever Herra verdenskrigen på egen krop idet hun i en længere periode opholder sig i København med sine forældre, der er udstationeret i det gamle overherredømmes hovedstad. Det er grimt at være islænding, for de danske børn mobber pigebarnet på det groveste for at være anderledes.
Da 2. verdenskrig bryder ud ender Herra i Nordtyskland (Amrum og Lübeck) fordi hendes far har fattet sympati for nazismen. Tiden i Tyskland bliver til dels grim, bl.a. fordi hun adskilles fra sine forældre, bor i en skov i nogle måneder, er overladt til sig selv og desværre også bliver voldtaget. Efter krigen genforenes hun med forældrene, men forholdet er ændret for altid.
Herra og hendes far ender i Buenos Aires, hvor Herra som ganske ung bliver mor til en lille pige, men lykken varer ikke længe da datteren dør i en tragisk bilulykke blot 2 år gammel. Efter en turbulent tid i Argentina vender Herra tilbage til Island, hvor hun indleder forskellige forhold til mænd, der dog ikke kan finde ud af at behandle hende med værdighed og respekt.
“Kvinden ved 1000°” er en blændende fortælling om Islands historie, men er i lige så høj grad en beretning om en kvindes omflakkende liv og om hvordan Europas nyere historie har formet sig.
Hallgrimur Helgason har skrevet en virkelig morsom bog, som jeg antager, at langt de fleste læsere vil finde underholdende og vittig. Romanen er rørende, og forfatteren har virkelig gjort noget ud af sin research idet beskrivelserne af krigstidens København og af Lübecks historie er solidt gennemarbejdet. Derudover formår Helgason at tegne præcise portrætter af bogens personer – det er ganske enkelt en fremragende bog på alle leder og kanter.
Bogen var i 2013 nomineret til Nordisk Råds litteraturpris, men vandt desværre ikke selvom det er solidt håndværk. Jeg er dog ikke bleg for, at tildele “Kvinden ved 1000 grader” fire stjerner for at være en både overbevisende og læseværdig bog – en varm anbefaling herfra.