0 kommentarer

Kollaboratøren fra Betlehem af Matt Rees

af d. 8. august 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

264

Udgivet

2008

ISBN

978-87-02-06321-9

Originaltitel

The Collaborator of Bethlehem

 

Det er forfriskende at læse en spændingsroman, der blotlægger den korruption, den interne vold palæstinenserne imellem og den ørkesløse religiøse fanatisme, der findes internt blandt palæstinenserne på Vestbredden.
Hovedpersonen er den moderate palæstinenser Omar Yussef, der underviser på en FN-finansieret skole i Betlehem. En midaldrende mand, der fremstilles som en tolerant og lærd muslim, hvis eneste fejl er, at han til tider har kigget lidt for dybt i whisky-flasken. I begyndelsen af romanen mistænker man næsten Omar Yussef for at være den gode stemme, der artikulerer forfatterens holdninger. Matt Rees smører nogle gange lidt for tykt på, men styrer sig, jo længere romanen skrider frem.

Historielæreren Omar Yussef forsøger på FN-skolen i Betlehem at indprente sine elever fagets kernedyder: Kildekritik.
Men han er oppe mod store kræfter i en af de oprindeligt kristne højborge i Palæstina, Betlehem, hvor politiet og de palæstinensiske selvstyremyndigheder er gennemkorrumperede og vender det blinde øje til de maskinpistolbevæbnede gangstere, der har sat sig på byen.
Martyrernes Brigader sidder tungt på magten. Det er jo vanskeligt at sige dem imod, der tager patent på at tjene den gode sag: Kampen mod den israelske besættelsesmagt. De kristne palæstinensere stigmatiseres af de muslimske palæstinensere, og store dele af de palæstinensere, der blandt dele af verdensopinionen anses for at være ofre, er gangstere, der opildner til fanatisk had mod Israel.
Eleverne på Omar Yussefs skole sluger de militante frihedsbevægelsers propaganda råt og jubler over døde martyrer og anholdelse af kollaboratører. Kritikløst i forfatterens optik.

En af Omar Yussefs gamle elever, den kristne palæstinenser George, bliver anklaget for at være israelsk kollaboratør, og det får Omar Yussef til at træde i karakter som privatdetektiv. Omar Yussef tror ikke på selvstyremyndighedernes håndtering af sagen og mener, at George bliver brugt som syndebuk og uskyldigt henrettet. Omar Yussefs mistanke er, at det dækker over noget helt andet. Og mistanken mere end bekræftes.

Krimigenren dyrker forfatteren tilfredsstillende, nogle steder lidt klichéfyldt og lidt for tydeligt. Det kan virke lidt trættende. Men Matt Rees sætter vigtige temaer på dagsordenen, når han personificerer en hjemvendt PLO’er ved Betlehems politimester, Khamis Zeydan. Den gamle terrorist kommer til kort over for den nye, unge generation af rabiate frihedskæmpere, der i realiteten har frataget selvstyret den reelle magt. Og bogens suveræne scener opstår i møderne mellem Omar Yussef og politimesteren, der kender hinanden fra deres studenterdage i Damaskus.

Bogens virkelige berettigelse forklarer forfatteren kort, men sikkert i forordet: »Alle de beskrevne forbrydelser i denne roman er baseret på virkelige begivenheder, der har fundet sted i Betlehem. Selv om personernes identitet og en del af oplysningerne er blevet ændret, begik gerningsmændene deres mord på den her omtale måde, og, der blev dræbt, er døde«.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter