248
2001
87-21-01568-6
In the Heart of the Sea
Den sande og medrivende historie der ledte Herman Melville til at skrive Moby-Dick. Her går Nathaniel Philbrik bag om fiktionen og dykker ned i de breve og logbøger der sammen giver et skræmmende billede af 1800 tallets hvalfangersamfund og en af de mest dramatiske begivenheder i søfartshistorien.
Indbyggerne i Nantucket lever af at fange kaskelothvaler og sælge spermacetolien fra de store pattedyr. Mændene sejler længere og længere væk i deres jagt, og er ofte væk hjemmefra i op til tre år ad gangen. Det gamle skib Essex stævner ud i efteråret 1819 med en flok unge mænd ombord, de fleste af dem ganske uerfarne. Kaptajnen er blot 28 år.
Et år efter sejler Essex rundt i det sydlige Stillehav og slagter hvaler. Under et harpunangreb på en flok kaskelotter er der pludselig en stor, gammel han der sætter kurs direkte mod Essex og torpederer skibet. Det slidte fartøj synker og mændene må redde sig ombord i de tre små hvalfangerbåde. Overladt til vind og vejr driver de omkring tyve mand nu rundt i tre måneder. Det er umanerligt intenst beskrevet i detaljer hvordan de tørster og dør af sult. Godt hjulpet på vej af blandt andet førstestyrmandens personlige beretning, skildrer Philbrick smerten og frustrationen så man ryster af indlevelse.
Kannibalismen indtræder hurtigt da første mand dør af sult og udmattelse. Selvom der i forvejen skal overvindes en ting eller to for at sætte tænderne i en død kammerats magre krop, så får situationen et yderligere twist når begrebet ’gastronomisk incest’ introduceres. Samfundet i Nantucket er tætvævet, indspist og indavlet, og på et skib som Essex er flere mænd naturligt nok i nær familie. De kannibalistiske scener i bogen er stærke sager, uegnede for børn og svage sjæle.
Nathaniel Philbrick har været endog meget grundig med sin research, og har med “I havets hjerte” formået at præsentere alt det historiske materiale med stor dygtighed og fortællemæssig snilde.