Nobelprisen
0 kommentarer

Elskede af Toni Morrison

af d. 9. januar 2020
Info
 
Sideantal

343

Udgivet

2019

ISBN

978 87 400 6028 7

Originaltitel

BELOVED

Udgave

4. udgave

 

Sweet Home levede op til sit venlige navn, lige indtil mr. Garner uventet døde. Herefter følte den lettere affældige Mrs. Garner sig beklageligvis nødsaget til at hidkalde Skolelæreren, som medbragte to nevøer, og så startede alt det onde.

I årene før den amerikanske borgerkrig fører de sorte slaver Sethe, Paul D, Sekser og mange, mange flere et tåleligt liv på plantagen Sweet Home. Men da det først går galt, er der nærmest ingen ende på rædslerne.

Nobelpristageren Toni Morrison lægger ikke fingrene imellem i romanen ”Elskede”, som handler om sort sammenhold under et grusomt hvidt overherredømme. Ikke at tortur og modbydeligheder er udpenslet, men alligevel sidder man som læser forfærdet tilbage. Var det virkelig SÅ hæsligt for de sorte i Amerika i midten af 1800-tallet? Selv hærdede nazister ville have spærret øjnene overrasket op.

I forhold til gennembrudsromanen ”Salomons sang” med de lette anslag og de humoristiske mellemtoner er det en mere uforsonlig Toni Morrison, vi møder i ”Elskede”. Hun har, med rette, behov for at placere et ansvar:

”… hvide mennesker var den eneste ulykke i verden. ’De ved ikke, hvornår de skal holde op’…”

Romanens nutid foregår primært efter borgerkrigen i det plagede hus nr. 124 i en lille by i Ohio. Hertil er det lykkedes Sethe at flygte med sine fire børn, og børnenes karismatiske farmor, Baby Suggs, tager imod med åbne arme.

En kort, lykkelig tid følger i det overvejende sorte samfund. Så ankommer fire hvide ryttere, og så kortslutter den fysisk og psykisk nedbrudte Sethe. Hun forsøger at tage livet af sine børn, så de ikke igen skal falde i hænderne på de hvide barbarer, og med én af dem lykkedes det.

”Elskede” er det eneste ord, der blev råd til på gravstenen over det døde barn. Men det elskede barn nåede ikke at få kærlighed nok i sin korte tid oven mulde, så hun kommer tilbage efter mere.

Hos Toni Morrison er grænsen mellem liv og død flydende. Vi er alle i samme båd, og vi forlader ikke det jordiske endegyldigt, før alle mennesker har fortrængt minderne om os. Når man læser ”Elskede”, virker denne anskuelse helt rimelig; hverken overtroisk eller som en litterær gimmick. For Morrison lader os ikke glemme, at de sorte oprindeligt blev bortført fra et kontinent med en helt anden spiritualitet end dér, hvor de landede.

”Elskede” er endnu en stor og væsentlig fortælling fra en af historiens vigtigste (kvindelige) forfattere.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter