119
2008
978-87-92259-86-8
al-Karnak, på dansk ved Birgitte Vendelboe Smidt
Den egyptiske forfatter Naguib Mahfouz modtog som den første arabisksprogede forfatter Nobelprisen i litteratur i 1988, men på trods af denne hæder er det relativt sjældent, at man finder hans bøger på hylderne ude hos de danske boghandlere.
I flere af sine romaner skriver Mahfouz om almindelige menneskers liv i storbyen Cairo, hvor han selv boede hele sit liv. Beskrivelserne af middelklassemiljøerne i den egyptiske hovedstad har ofte tendens til at være realistiske, nøgterne og relativt kortfattede, de fleste kan relatere sig disse menneskers liv – og det er måske derfor forfatterens bøger blev så populære.
”Café Karnak” er en af forfatterens måske mest kendte bøger på beskedne 119 sider.
Bogen foregår på Café Karnak i 1960´ernes Cairo. Der er mange stamgæster på cafeen, men de har ikke meget tilfælles idet gæsterne er en skønsom blanding af unge, gamle, rige og fattige mennesker, der alle har fundet et helle i storbyen i lige netop denne café.
Cafeens indehaver og ejer er den midaldrende Qurunfula, der var en legendarisk natklubdanser i 1940´ernes Cairo. Selvom Qurunfula nu er midaldrende drages mænd i alle aldre af hende, men hun har ikke tendens til at udnytte situationen for egen vindings skyld.
Indtil Junikrigen 1967 er Café Karnak en meget populær kaffebar fordi stedet er et frirum for politiske samtaler, men efter det arabiske nederlag i Junikrigen forsvinder mange stamgæster og vender tilbage som mærkede mennesker efter at have været udsat for fængsling og tortur af styrets håndlangere. Stamgæsterne ved ikke hvem man kan stole på – hvem af cafeens øvrige gæster har stukket en mens man har siddet på Café Karnak og kritiseret styret? Og hvordan er det muligt at vende tilbage til en normal hverdag efter at have været udsat for styrets hårdhændede behandling af kritikere?
Romanen er opdelt i fire dele:
I første del beskriver den navnløse fortæller cafeen, stamgæsterne, ejerens indvirkning på de mandlige gæster og beskriver også stemningen i caféen og i landet som sådan.
De tre øvrige dele er tre beretninger fra tre stamgæster i caféen. To af disse beretninger handler om Ismael al-Shaykh og Zaynab Diyab, to unge mennesker, der forelsker sig i hinanden og som begge pines af systemet.
Sidste del er et kapitel om Khalid Safwan, der må kategoriseres som en bøddel, et af de mennesker alle regimer har brug for for at kunne overleve. Et menneske, der piner medborgere i styrets navn, men som selv ender som offer.
”Café Karnak” er en forrygende læseoplevelse, der tegner et præcist tidsbillede af Egyptens politiske klima i 1960´erne, en tid da magtforholdende i Mellemøsten blev ændret for altid.
Jeg vurderer, at ”Café Karnak” er en af Naguib Mahfouz´ væsentligste romaner fordi den er lige så aktuel i dag, som da den udkom i 1974. Bogen er særdeles velskrevet og giver et overbevisende indblik i, hvordan mennesket reagerer når et brutalt styre slår til og mishandler sin egen befolkning.
Dette er en lille perle af en bog, som må og skal læses!