Forfatterportræt: Kirsten Holst – spændingsromaner

af d. 2. april 2017
 

Kirsten Holst er mor til Hanne-Vibeke Holst og har været gift med Knud Holst. Kirsten blev født i Lemvig, den 18. marts 1936, og hun rejste videre til et andet himmellag den 22. september 2008.

Hun var datter af Palle Høybye, politimester, og Anne-Margrethe Thomsen, som var musiklærer.

Kirsten Holst blev uddannet skolelærer.

Hun slog igennem i Danmark som meget anerkendt og respekteret krimiforfatter, men hun har også slået sit navn fast som forfatter til en lang række meget læste ungdomsbøger, herunder Safty og smuglerne fra 1976.

I dag er det mest af alt bogen Min ven Thomas, der står som fyrtårnet i forfatterskabet, og det er en roman, der flittigt læses rundt i de danske folkeskoler.

Hvis vi skal se på krimigenren, som hun med stor succes bevægede sig ud i, er det her, vi stifter bekendtskab med kriminalkommissær Høyer og hans makker Therkelsen. Sammen bevæger de sig rundt i et jysk provinsmiljø, hvor handlingen er noget direkte og stilsikkert opbygget.

Hun modtog De Gyldne Håndjern for De lange skygger.

Vejen frem til at blive krimiforfatter var lidt atypisk. Hun deltog i 1976 i en nordisk thriller-konkurrence. Og hun vandt. De unge, de rige og smukke var hendes manuskript, og hun overhalede mange store navne, og op igennem 1970’erne og 1980’erne udsendte hun omtrent én roman om året, hvor hun gerne viklede fortællingerne ind i en titel, der havde litterært aftryk i form af et citat eller et ordsprog.

 

Læs anmeldelser af Kirsten Holsts bøger her