371
2008
978-87-02-06468-1
”Tørvekongen” af Knud Simonsen tegner et Danmarksbillede fra perioden 1929-1946.
Et østjysk landsbymiljø danner udgangspunkt for romanens handling. Hovedpersonen, ”Tørvekongen”, er den lokale købmands driftige søn, Thorkild, som, da brændselsmanglen på grund af besættelsen bliver en påtrængende realitet, øjner mulighed for at iværksætte produktion af tørv og briketter. Herved igangsættes et ”økonomisk mirakel ”, et veritabelt tørveeventyr på egnen; mange er involverede i arbejdet og opnår derved hurtig indtjening – en del forvalter lønnen efter devisen: ”Hvad der kommer let, går let”. Denne indstilling kommer bl.a. til udtryk i den bølge af druk, spil og menneskelig fornedrelse, der følger i pengenes kølvand. Også mod bogens slutning spiller tørvepengene en væsentlig rolle, idet pengeombytningen ryster landsbysamfundet og kaster slagskygger langt ind i fremtiden.
De hurtigt tjente penge i landsbymiljøet er ét af de emner, Knud Simonsen retter et skarpt blik mod i romanen – i den tidsmæssige sammenhæng lægges i det lille miljø også emner fra ”det store samfund” under lup: samarbejdspolitikken, nazismen, tysklandsarbejdet, Frikorps Danmark, modstandsbevægelsen, befrielsen og ikke mindst retsopgøret beskrives med hvas pen. På denne måde er romanens emner på linje med en del af de seneste 10-15 års dokumentariske udgivelser om perioden, f.eks. Anette Warring: ”Tyskerpiger”, Claus Bundgård Christensen m.fl.: ”Under hagekors og Dannebrog”.
Knud Simonsen skriver ud fra sin mangefacetterede livserfaring med stor fortælleglæde; romanen spejler med detaljerigdom den brogede, levende verdens mangfoldighed; der er visualitet i beskrivelser og mundrethed i replikker. Tonen i den handlingsmætttede tekst skifter fra det underspillede, det humoristiske til det ironiske, satiriske, f.eks. ”Tysklandsarbejdet er som en gave fra himlen. Det er dog ikke præcist sådan, socialudvalget har udtrykt det, men de lægger ikke skjul på, at det i en tid med megen arbejdsløshed er fordelagtigt, når ledige kan anvises arbejde i Tyskland”(s. 92). På denne måde ligger romanen på niveau med forfatterens samfundskritiske roman om 1970erne, ”Stenbo”.
Læs ”Tørvekongen” – du risikerer at få rykket ved din historieopfattelse – på underholdende vis!