286
1999
3-8042-0856-8
Theodor Storm : Biographie (tysk)
Forfatteren Theodor Storm (1817-88) var en af dem, der stod midt imellem, da nationalitetskampen mellem dansk og tysk i Slesvig-Holsten var i sin spæde start i1800-tallet. Han har fået sig lidt af et ry som danskfjendtlig, men så enkelt er det ikke – i hvert fald ikke i Storm-eksperten Karl Ernst Laages udlægning.
Der er skrevet mange bøger om Storms liv og levned, men Karl Ernst Laages mål med at føje endnu en til rækken er at tegne et nyt, levende og mere moderne billede af Husum-forfatteren. Det lykkes.
Bogen er inddelt i kapitler, nærmest en serie af artikler, og ikke bygget op som en kronologisk biografi fra start til slut.
Et af kapitlerne beskæftiger sig med den politiske Theodor Storm. Og her kommer Karl Ernst Laage ind på hans forhold til Danmark.
»Så længe hertugdømmerne Slesvig og Holsten havde deres selvstændighed inden for kongeriget Danmark, var Storm en tro dansk undersåt«, skriver Karl Ernst Laage.
Theodor Storm var født i Husum (i Sydslesvig), som han livet igennem var nært knyttet til. Her etablerede han sig som advokat, men fik i 1852 frataget sin bestalling af den danske regering, da han nægtede at aflægge troskabsed til kongen.
I samtiden opnåede hans melankolske digte med motiver fra marsken stor popularitet. Også i Danmark er han kendt for sine poetiske noveller om randeksistenser i et fællesskab, der er ødelagt af magt- og pengebegær. På dansk er udkommet fortællingerne Immensee (2012), Skovbrynet (2009), festen på Haderslevhus (1983) og klassikeren Skimmelrytteren (1982).
Theodor Storm lærte sig dansk – havde også en svag dansk accent i sit tyske – og søgte »allerunderdanigst« om en bestalling som advokat i sin ansøgning til den danske konge.
Men da helstatsforfatningen blev forkyndt i januar 1848, fik piben en anden lyd. Herefter blev det danske folk kaldt for »fjender«, Frederik den Syvende blev beskyldt for at føre en uretfærdig krig, og han blev skældt ud for at have gjort nar ad hertugdømmernes krone.
Preusserne havde Theodor Storm dog heller ikke meget tilovers for efter 1864-krigen. Han kalder Bismarck for en røver og kritiserer Preussen for at sætte staten over mennesket.
Nu er det alt sammen historie. Bogens sigte er at gøre Storm interessant for et bredt nutidigt publikum. Forsiden af bogen er derfor en billedmontage, hvor en buste af Storm bærer moderne briller og jakkesæt.
Med de enkelte artikler lykkes det Karl Ernst Laage at tegne et vedkommende portræt af mennesket Theodor Storm – et tysksproget portræt, der også kan læses af en dansker med interesse for Theodor Storm.