353
2020
978-87-400-5917-5
1. udgave
Det er en af de bøger, hvor man sidder med en klump i halsen og ondt i maven undervejs. Det er en forfærdelig historie, Iben Mondrup her ruller ud for læseren – man bliver fanget ind og kan slet ikke slippe bogen.
Vi er i 60’erne. Eva og Berthel er taget til Grønland, hvor han er butiksbestyrer, og har foto som sin fritidsinteresse. Eva passer hjemmet, hvor hun er noget isoleret. Hun bryder sig absolut ikke om at være i Grønland. Hun savner Danmark, er trist og virker psykisk skrøbelig, påvirkes af mørket og kulden.
Abelone hjælper til i deres hus, hun er ung, enlig mor til 3 børn, og bor sammen med sine børn og sin egen mor, Rosine, under primitive forhold. Børnene passes af Rosine, når Abelone er på job, men hun har ikke altid overskud til dem, så ind imellem lukker hun dem inde i kulkælderen. Det er ikke ideelt – men familien har brug for at Abelone tjener penge og forsørger familien, da hendes far netop er død.
Eva beder Abelone tage Vitus og Tabita, de to yngste, med på arbejde, og hun ‘overtager’ pasningen af dem, mens Abelone udfører arbejdet i huset. Eva er fuld af fordomme over for ‘de indfødte’, det viser sig bl.a. i hendes nedladende holdning over for Abelone.
Ideen om at adoptere de to børn tændes i det barnløse par – og Berthel får overtalt Abelone. Evas motiver er tilsyneladende, at det er bedre for børnene at vokse op i Danmark – men den egentlige grund er mere egoistisk. Eva handler i det hele taget utroligt egoistisk, hendes egne behov kommer altid i første række. Børnene tages i al hast med til Danmark, og Eva gør alt for at de skal glemme Grønland, sproget er forbudt i hjemmet og de afskæres fra al kontakt til den biologiske familie. Det er slemt nok i sig selv – men det skal blive endnu værre.
Jeg kan bestemt anbefale bogen, som er velskrevet med fine beskrivelser af såvel det grønlandske samfund, parcelhuskvarteret i Danmark – og ikke mindst en familie i opløsning. Voksne mennesker, hvis dybe ægteskabelige krise i den grad går ud over børnene. Det er en frygtelig historie, som tilmed har afsæt i virkeligheden: børn der i 60’erne blev flyttet fra Grønland til Danmark.
Bogen er tilegnet ‘alle de børn, der har skullet glemme sig selv’.