160
1990
87-00-27444-5
3.
Et i den grad rammende tidsbillede af drengeliv i København anno 1950-1965, – af uhørt høj litterær kvalitet. Vi følger en knægt der også optræder i Reuters hit ‘Zappa’ og ‘Når snerlen blomstrer’. Han fortæller sin historie gennem den naive fantasiverden som en cirka 5-årig lever i, men han bruger et sprog og en poesi der hører til i en meget erfaren voksenverden. Lidt på sammen måde som fortælleren i Einar Már Gudmundssons romandebut ‘Ridderne af den runde trappe ‘. Og alligevel trækker Reuter tæppet væk under den stakkels dreng, ved altid at lade barndommens ulogik sejre.
Det er så fantastisk godt fortalt, at først halvt igennem bogen opdagede jeg, at jeg sad med en førstepersonsfortæller – noget jeg normalt løber langt udenom.
I hovedparten af bogen er han i førskolealderen, med en udearbejdende far, hjemmegående mor og en møgirriterende lillebror, der egentlig bare er en lille stille forsagt dreng der bliver tyranniseret groft at sin storebror. Men det opdager vores fortæller aldrig. Nej, han sidder på værelset og ‘kurerer’ sin toårige lillebrors mavepine ved at putte fingrene ned i halsen på ham, indtil han kaster op. Lillebror beskrives som en meget stille dreng, som læser har man mistanke om at brormands behandlinger har gjort ham underernæret.
Der hviler et tragisk skær over den reelt handlingsløse fortælling om drengens hverdagsliv, der er smækfyldt med børneuniversets drama: vovede kælketure, udflugter til byens mere forbudte områder, mødet med de første piger, de første kys og da han i bogens sidste del går i 6. klasse skam også de første pinlige erektioner.
Reuter inddeler i kapitler, uden at nummerere, i stedet lader han tre poetiske linjer står som overskrift. Tre linjer der hører til det efterfølgende kapitel, og ved at læse dem løsrevet fra fortællingen, fremstår de som ren poesi. I kombination med fortællerens poetisk voksne sprog tilføjer mesteren Reuter på den måde mystisk og forstærker en tabt barndoms drømmeagtige skær.
Målgruppen er store børn og voksne læsere, og måske vil den især imponere de der selv var børn i 60’erne. En helt igennem fabelagtig bog, vittig, klog, intens, vovet og lige i øjet. Er du vokset fra Reuters bøger om lille irriterende Bertram, så spring på her.