0 kommentarer

Lys over folket af Ole Tornbjerg

af d. 17. marts 2024
Info
 
Sideantal

410

Udgivet

2024

ISBN

978-87-400-3833-0

Udgave

1.

 

Da Eskild og Gudrun i 1967 søger og får jobbet som forstanderpar på Baunehøj Højskole, går en drøm i opfyldelse. De kommer fra jobs som lærere på en anden højskole, og nu får de en fantastisk mulighed for at præge højskolen ud fra deres egne idealer og drømme. Men….

Det er ikke helt så let. Først og fremmest er højskolen ved at gå konkurs, lærerne har ikke fået løn, så det første de må tage sig af, er at låne penge i banken til at betale løn og drift i øvrigt. Det bliver en hård kamp for overlevelse, de skal skaffe flere elever, nye fag må indføres for at tiltrække flere unge – og ikke kun fra lokalsamfundet – men deres moderne stil huer ikke den konservative bestyrelse, der ikke er enig i elevmedbestemmelse, øl til fester – og som ikke kan klare de langhårede mandlige elever. Også fra flere af de gamle lærere på skolen er der modstand mod det nye forstanderpar.

Bogen kommer omkring mange tidstypiske forhold fra 60’erne. Fri abort var endnu ikke en realitet, så en ung kvinde må forbi en kvaksalver, da hun uønsket bliver gravid. Kvinder blev betragtet som ‘vedhæng til mænd’, så selv om Gudrun arbejder mindst lige så hårdt på højskolen som Eskild, får hun ikke løn for sit arbejde. Da hun nævner det for bestyrelsesformanden, bliver det slået hen.

Mange problemer bliver taget op, men jeg føler ikke, de alle bliver fulgt ordentligt til dørs. F.eks. datteren Siv, der har store problemer med at skifte skole, bliver mobbet og senere får en veninde, som nok ikke er den bedste veninde for Siv. Det er som om, Sivs problemer bare skal ‘gå over’, ligesom Runes – som ikke passer sin skole, men sover længe og fester med eleverne. De to børn får lidt lov til at sejle deres egen sø. Gudrun og Eskild har så travlt, at der næsten ikke er tid til at bekymre sig om deres egne børn. De må tage sig af de unge med massive problemer, som de tager imod på skolen for at få flere penge ind.

Både Gudrun og Eskild har nogle traumer med i bagagen. Gudrun må sande, at hendes køn spænder ben for hendes videre karriere – hun oplever den magt, nogle mænd har og forstår at udnytte.

Gudrun og Eskilds ægteskab kommer ud for mange prøvelser – spørgsmålet er om det – og de – overlever den ulige kamp?

Det er en fin beskrivelse af en tid i forandring, dog synes jeg der sker lidt for mange dramatiske ting i bogen – nogen kommer lidt for belejligt, som da en elev dør – hvilket på en lidt nem måde får Eskild ud af en knibe.

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter