756
2019
978-87-02-22162-6
1. udgave, 1. oplag
Fantastisk bog – intet mindre – storslået researcharbejde, giver læsning af de mange sider stor nydelse. Virkelig spændende at lære The Lioness – Karen Blixen – at kende fra en helt anden synsvinkel end hun selv beskriver den i Den Afrikanske Farm.
Fra at være den excentriske aldrende storyteller til den smukke unge Karen som døjer med rigtig mange shauries (swahili for et problem eller en udfordring), og som viser sig som en suveræn leder af et millionforetagende med mange hundrede ansatte – i 1920’erne – hvor mange kvindelige ledere fandtes der mon på det tidspunkt? – Vi får nøje kendskab til KB’s varme forhold til de indfødte, hun kæmpede virkelig for deres ret, selv til sidst, da alt var tabt, sørger hun for, at de ikke bliver hjemløse. En fantastisk kvinde, som virkelig har haft mange ting at slås med, ægteskab, skilsmisse, sygdom for ikke at tale om den store passion hun havde i forhold til Denys Finch Hatton og den kamp hun kæmpede, da han ikke længere var hende tro.
Vi er med helt fra starten, hvor KB er ung i Danmark og deltager i mange selskabeligheder, hvor hun blandt andre møder tvillingeparret Hans og Bror Blixen. Hun forelsker sig i Hans, men da hun ikke kan få ham, må hun tage Bror, som hun bliver gift med i 1914 og skilt fra i 1924. Bror rejser i forvejen til Kenya og forbereder sin kommende hustrus ankomst. Så langt, så godt, men herfra kender vi det overordnede forløb fra Den Afrikanske Farm – MEN, at kaffefarmen ”Karen” i rigt mål blev sponseret af KB’s onkel og moder, som skød al kapital ind i foretagendet – som kun gav overskud to gange i de 17 år, eventyret varede – fremgår ikke af KB’s egen historie om farmen. Vi hører i Løvinden om hele forløbet og alle fortrædelighederne såvel vejrmæssigt som med hensyn til de mange ”venner” som kom på farmen. Såvel verdenssituationen med verdenskrigen som den økonomiske nedtur i 30’erne – i samband med manglende regn og store græshoppesværme gjorde sit til at KB måtte opgive og gå konkurs i 1931. Alt beskrevet på baggrund af den store korrespondance KB førte med ikke mindst broderen Tommy, som altid var der for hende og nok hendes bedste støtte gennem tiden i Afrika. Da hun senere vendte hjem til Danmark, var Tommy blevet gift og nok for ”almindelig” i KB’s øjne.
En skøn bog, spændende hvad forfatteren tager fat på næste gang.