0 kommentarer

Latteren og døden af Pieter Webeling

af d. 12. februar 2017
Info
 
Sideantal

295

Udgivet

2015

ISBN

978-87-406-0087-2

Originaltitel

De lach en de dood - oversat af Naja Møllmann-Ibsen

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Holocaust er i al sin gru beskrevet i megen faglitteratur, digte, noveller og romaner. Aldrig må vi glemme, hvad der dengang skete. Som årene går, og de, der har oplevet det på egen krop dør, er det vigtigt, at der popper nye romaner op med afsæt i holocaust.

Pieter Webeling, hollandsk journalist og forfatter, bidrager på fineste vis med romanen ”Latteren og døden” –  smukt illustreret af en Chaplin-figur i stribede natbukser, slidt jakke, bowlerhat og en interimistisk kæp i stedet for den kendte stok. En lazaron.

Bogens hovedperson Ernst Hofman er en kendt jødisk komiker fra Amsterdam og bliver i 1944 deporteret til en udryddelseslejr i Polen. I kreaturvognen på vej til lejren møder han Helena, som han under den udmattende togtur forelsker sig i.

Straks efter ankomsten til lejren bliver Ernst og Helena skilt ad, og begge er de heldige (?) ikke at ryge direkte i gaskammeret, om end man kan synes, at det var nådigere at dø en hurtig død, end den langsomme død forårsaget af sult, fornedrelse, kulde og hårdt arbejde.

Vi hører om det daglige liv i lejren, om kampen for at overleve, om ondskaben og også om SS’erne og deres familier, der ikke vidste noget om, hvad det var for et arbejde farmand havde i lejren. Hvad var det for affald, der blev brændt af, der lugtede så grimt? Og hvorfor var det, at tvillingebørn ikke kom direkte i gaskammeret, men blev sendt til lægeklinikken?

Historien er gribende, grum, ubærlig og smuk på samme tid. Det er historien om kærligheden mellem Ernst og Helena, en historie om, hvordan kærlighed ikke kun gør stærk, men også gør sårbar. En historie om overlevelse helt derude, hvor mennesket ikke længere er menneskeligt . Og et spørgsmål om, om humor kan bekæmpe døden?

Rammen om historien er en scene i Holland, hvor Ernst skal optræde første gang efter krigen. Indimellem hører vi historierne fra lejren og det betyder, at vi hele historien igennem ved, at Ernst har overlevet grufuldhederne. Det hjælper læseren med at komme gennem historien. Men hvad med Helena, hvad skete der med hende?

Pieter Webeling har skrevet bogen i et stilfærdigt og flydende sprog – beskrivende og kærligt, uden fordømmelse eller pisken en stemning op. Sobert og dog rædselsfuldt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter