0 kommentarer

Krigen mod salamandrene af Karel Čapek

af d. 15. oktober 2008
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

298

Udgivet

2001

ISBN

87-91168-00-7

Originaltitel

Válka s mloky

Udgave

4.udgave

 

H. G. Wells møder Jules Verne i en satirisk, men alligevel alvorlig, fabel om 30’ernes fascisme og menneskets dårskab.

Handlingen tager sin begyndelse nær Sumatra, hvor den hollandske kaptajn van Toch opdager en enestående race af Salamandere. De kan både tale og arbejde, finder han ud af, og han sætter dem til at arbejde for sig. De får knive til at åbne østers med, og harpuner til at forsvare sig mod deres største fjende, hajerne, med. Mod at han får perlerne. Da de første steder udtømmes for værdier tager han dem med sig i jagten på nye perlefund.

Samtidigt formerer de sig hastigt og udvikler evnen til at tale og gå på to ben. Snart inkorporeres de i verdens økonomiske struktur, hvor de udnyttes som billig arbejdskraft. Til sidst kræver de rettigheder. Som titlen fortæller ender det med en krig mellem mennesker og salamandere. Men fortællingen er hele vejen dertil spækket med satire og sort humor.

Alle tænkelige fænomener i menneskets verden, mode, kapitalisme, journalisme, det sorte marked, romantisk kærlighed, sprog, og meget andet som mennesket har frembragt til sin tilværelse, anskues fra en humoristisk-kritisk vinkel. Capek er også demokrati-kritisk og ikke begejstret for massesamfundets ligestilling af alt og alle. Han ville sikkert have hadet X-faktor og ‘Scenen er din’.

Trods bogens lette og lyse tone løber en mørkere understrøm under overfladen. Satirens brod er også rettet mod tidens, 1930’ernes, dominerende politiske tendens; fascismen. Tyske forskere finder på, at deres salamandere er lysere i huden, og, at de på alle punkter er bedre end alle andre typer salamandere. De navngiver den som ‘Den Tyske Super Salamander’; en klar reference til Hitlers og nazisternes raceteorier.

Det eventyragtige univers, som giver mindelser om miljøet i drengebøgerne ‘Skatteøen’ eller ‘Robinson Crusoe’, virker både eksotisk, men også lidt gammeldags. Sproget bærer også præg af tiden, og er lidt omstændeligt. At historien måske også til tider er lidt for fantastisk, ændrer dog ikke ved, at bogen for sin politiske satire og civilisationskritik er et interessant bekendtskab.

 

Lån bogen hos Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter