0 kommentarer

Han danser på sin søns grav af Martin Kongstad

af d. 23. februar 2010
Info
 
Sideantal

248

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7055-747-4

 

Martin Kongstad debuterede som forfatter med denne novellesamling, som han modtog debutantprisen for på Bogforum i København. Samlingen består af 7 noveller, der alle har madanmelderen Martin Vallin som hovedperson.

I de 7 noveller følger vi Vallin fra 2001 og op til 2009. Her giver han et satirisk billede af den kreative klasse i det første tiår i det nye årtusind. Vallin er selv barn af 68-generationen og uddannet på Bernadotteskolen, og det er her alle, som er noget indenfor kulturen, kommer fra. Det er nemlig ikke nok at være rig eller talentfuld, man skal også have den rigtige baggrund, hvis man vil indlemmes i kredsen. I løbet af novellerne kommer Vallin dog til at indse, at den kreative klasse er mindst lige så forloren som 68-generationen.

Den bedste novelle i samlingen er efter min mening titelnovellen “Han danser på sin søns grav”, som fortæller historien om Søren Riis. Sørens far er den berømte maler Ole Appelgren, som har været fraværende hele Sørens barndom. Selv da Søren udsendte en meget rost spillefilm, dukker faren ikke op til premieren. Men nu er Søren inviteret til Vence af faren, og her løber Vallin tilfældigt på dem. Han bliver inviteret til at bo hos Appelgren, og her bliver han førstehåndsvidne til det triste syn af en far og en søn, som ikke kan finde hinanden.

Martin Kongstad er selv et kendt billede i den danske kulturverden, hvor han både har arbejdet som journalist og klummeskribent, har skrevet manuskripter til film og tv samt fagbogen “Dengang i 80’erne”, og endelig har han også spillet med i filmen “Let’s get lost”. Det er nærliggende at tro, at Vallin er Kongstads alter ego og dermed er her en del selvudlevering på spil.

Sprogligt er novellerne en fornøjelse. De er velskrevne og med gode nedslag på ømme tæer. Men personligt blev jeg dog ikke så grebet af historierne, formentlig fordi jeg ikke tilhører bogens målgruppe. Jeg er sikker på, at mange andre vil få stor fornøjelse ud af at læse bogen, men jeg fandt den lidt for langt fra min verden, til at den følelsesmæssigt berørte mig.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter