305
1979
87-568-0465-2
Ib Melchior døde for nylig, han blev 97 år. Han havde levet et spændende liv, hvor især hans oplevelser under 2. Verdenskrig var inspirationskilde for en række romaner, skrevet i 70’erne og 80’erne. Hans selvbiografiske, ‘Spionjæger’ (2002), er en virkelig spændende gennemgang af hans tid i Europa, hvor han fulgte i hælene på de allieredes invasionsstyrker i 1944-45, som CIC agent. Nogle af disse oplevelser har han brugt som baggrund for flere af sine romaner. Dette gør sig også gældende i ‘Haigerloch projektet’, hvor de første 50 sider er baseret på hans egne oplevelser bag fjendens linjer.
Bogen starter med, at en tysk videnskabsmand bliver forsøgt smuglet ud af Nazi-Tyskland af allierede agenter. Han ligger inde med oplysninger om nazisternes udvikling af atombomben. Det går hurtigt op for de allierede, at de må forsøge at stoppe projektet, så to agenter må på en farlig mission bag fjendens linjer, for at sabotere atomanlægget i Haigerloch.
Jeg har læst de fleste af Melchiors bøger, men det var første gang, jeg læste ‘Haigerloch projektet’, som er Melchiors anden bog. Jeg husker de øvrige, bl.a. ‘Eva’, ‘Hitlers køtere’ og ‘Jagten på varulvene’, som spændende bøger, der blev læst i mine teenageår. Om det er tiden, der er løbet fra Melchiors bøger, eller om jeg bare har læst for mange spændingsbøger og set for mange film om samme emne, skal jeg ikke kunne sige, men bogen virkede lidt for forudsigelig og stereotyp på mig. Det minder lidt om Alistair Macleans krigsbøger, hvor temaet flere gange var operationer bag fjendens linjer.
Bogen er langt fra kedelig, især det sidste 50 sider er spændende, og det krydrer da også bogen, at den langt hen af vejen er baseret på virkelige hændelser og faktuelle steder som Haigerloch, hvor der virkelig blev foretaget forskning i kernefysik under 2. Verdenskrig. Jeg skylder Melchior at læse en af de ovennævnte bøger, så jeg kan finde ud af, om det er mig, der har læst for meget spænding siden 80’erne. Nogle bøger giver bare ikke den samme oplevelse, når man genlæser dem mange år senere….
Jeg vil dog på det kraftigste anbefale ‘Spionjæger’, hvis man er interesseret i en alternativ krigsberetning.