187
2001
87-88214-61-3
Den gamle Frøslev-fange Kjeld Feilberg stod i mange år forrest i kampen for at få den danske stat til at leve op til sit gamle løfte – nemlig at gøre det tidligere fangeområde i Frøslev til en mindepark.
Han var også en af dem, der gik aktivt ind i oprettelsen af Frøslevlejrens Museum – helt tilbage i midten af 60erne.
Den pensionerede major fra Roskilde har skrevet om sin fangetilværelse i Frøslev under besættelsen. Notaterne har i et par år ligget på Frøslevlejrens Museum og er udkommet i denne bog.
Kjeld Feilberg tog i september 1943 flugten til Sverige i håb om at kunne komme videre til Storbritannien. Mange danske officerer, der flygtede til Sverige efter 29. august 1943, blev samlet i Den danske Brigade og fik skarp træning. Brigaden udviklede sig til en militærformation.
Det lykkedes dog ikke Kjeld Feilberg at komme til Storbritannien, og i januar 1944 forsøgte han at vende tilbage til Danmark for sammen med et par officerskammerater at gå ind i modstandsbevægelsen.
På Øresund gik det galt. Hans båd blev opbragt af en tysk patruljebåd, og alle de illegale passagerer blev anholdt.
Over Vestre Fængsel, Horserød og Shellhuset i København gik den ufrivillige tur til tugthuset Dreibergen i Mecklenburg.
Her sad i forvejen tugthusfanger, men da Kjeld Feilberg og hans venner aldrig havde fået en dom ved den tyske krigsret, blev de behandlet som såkaldte beskyttelsesarrestanter. Det betød rent praktisk, at de var sat i forvaring, men at de ikke afsonede en straf.
Derfor kunne Feilberg og hans kammerater i modsætning til de øvrige fanger modtage hjælpepakker fra Røde Kors.
I september 1944 blev de overført til Frøslevlejren.
Kjeld Feilberg oplevede derfor det specielle at blive ført tilbage fra Tyskland til Danmark, da Frøslevlejren blev taget i brug.
Dette var netop det afgørende for de danske myndigheder, da lejren blev bygget – og det, som Danmark var blevet lovet af Tyskland.
Kjeld Feilberg sad i Frøslevlejren frem til april 1945, og her fandt han sammen med flere af sine gamle fangekammerater fra Horserødlejren på Nordsjælland.
I sin beretning berører Kjeld Feilberg stedse frygten for at blive deporteret til koncentrationslejre i Tyskland. Og han fortæller om sine aktiviteter i fangestuen “Gedestuen”, hvor de mest fremtrædende fanger sad.
Interessante er de mange fotos, som det lykkedes Feilberg at tage under fangenskabet, hvor han også bedrev illegal radioaflytning.