0 kommentarer

Enghavevej. Barn og ung i København 1925-1945 af Preben Hansen

af d. 24. juli 2015
Info
 
Sideantal

237

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07480-2

 

Af en eller anden grund er læserne i vores egen hjemlige andedam ikke særlig vant til at blive præsenteret for bøger om mennesker, der er vokset op i arbejderklassen i starten af 1900-tallet. Det er en skam, for mange af disse beretninger kan give et indblik i, hvordan verden så ud for en stor del af befolkningen for små 100 år siden.
Et af de mennesker, der voksede op i et arbejderklassehjem i 1920´erne og 1930´erne er Preben Hansen, der er født i 1925 på Enghavevej, der ligger på Vesterbro i København.

Barndommen tilbringer han sammen med forældrene i en forkrampet 2-værelses lejlighed på 35 kvadratmeter på de yderste Vesterbro. Pengene er små, for forældrene har dels meget lave lønninger, men de små kår skyldes i lige så høj grad, at faderen i perioder var arbejdsløs.

De små kår til trods får drengen en relativt god barndom, og det viser sig, at arbejderklassedrengen har gode boglige evner. Selvom der egentlig ikke er råd til det, kommer Preben Hansen i gymnasiet og bliver senere uddannet journalist, noget der var et særsyn på den tid, da arbejderklassens børn oftest fik ufaglærte jobs – eller måske højest fik en håndværksmæssig uddannelse.

“Enghavevej. Barn og ung i København 1925-1945” er Preben Hansens beretning om en barndom i et miljø, der for mange mennesker i dag virker fremmedartet.
Preben Hansen fortæller om sin barndom og ungdom med stor kærlighed til forældrene – og ikke mindst fornemmer man, at forfatteren er Socialdemokratiet taknemmelig for, at partiet har arbejdet for, at også fattigfolks børn havde ret til at skabe sig en bedre tilværelse for sig selv og sine efterkommere.

Det er spændende at læse om, hvordan Danmark så ud for en stor del af befolkningen for 100 år siden, og bogen er derfor et lærerigt bekendtskab. Desværre er bogen også en kedelig oplevelse set fra et rent sprogligt perspektiv. Sproget er ikke levende og forfatteren har desværre også en kedelig tendens til at undervurdere læserens intelligens idet han flere gange føler trang til at forklare hvad selv basale begreber betyder.
Selvom bogen har sine irritationsmomenter er det alligevel en læseværdig bog, fordi den er et vigtigt vidnesbyrd om hvordan verden så ud for blot et par generationer siden.
Bogen er velegnet til sommerferielæsning, den er hurtigt læst, men sent glemt.

Lån bogen på Biblioteket

Bedømmelse
Karakter