196
2018
978-87-701-7012-3
1. udgave, 1. oplag
En eller anden kunne måske påstå, at der er udgivet det kvantum bøger om anden verdenskrig, som markedet kan bære, at mætningspunktet for længst er nået.
Andre kan mene, at anden verdenskrig er et spændende emne og at alle erindringsbøger er velkomne.
Denne anmelder hører til dem, der har anlagt sig sidstnævnte synspunkt, og derfor har det også været interessant for mig at læse Herbert Pundiks erindringer ”Det kan ikke ske i Danmark”, der udkom tidligere i 2018.
”Det kan ikke ske i Danmark” indledes med en beskrivelse af hvem jøderne er, det jødiske skæbnefællesskab, jøderne i Danmark og et kort afslutning, der stiller spørgsmålet ”Forsvinder jøderne i Danmark?”.
Herfra fortsætter bogen i Pundiks erindringer om flugten til Sverige i efteråret 1943, hvor jøderne i Danmark skulle fanges og sendes ud af landet efter ordre fra den tyske besættelsesmagt.
Udover at være Pundiks personlige erindringer om flugten til Sverige er bogen også suppleret med beretninger fra samtiden, f.eks. fra fiskeren, der hjalp med at sejle jøderne i sikkerhed i Sverige, eller mennesker der husede jøder på flugt selvom de dermed bragte deres egen sikkerhed i fare.
”Det kan ikke ske i Danmark” er en meget spændende og interessant bog at læse, men også grum da de fleste af os er bekendt med hvordan jøderne blev behandlet af nazisterne under krigen. Herbert Pundik har skrevet sine erindringer med sikker pen, uden bitterhed – men måske også som et opråb til nutidens mennesker om, at der stadig er mennesker på flugt rundt omkring i verden, der har brug for hjælp og medmenneskelighed.
Denne anmelder finder, at ”Det kan ikke ske i Danmark” er højaktuel, læseværdig og interessant på samme tid. Det er vanskeligt at finde noget dårligt at sige om denne bog og derfor lander jeg også på 4 store stjerner – og et ønske om at visse politikere måtte tage sit tiden til at læse lige netop denne bog og tænke over hvad det er for en politik man i visse kredse fører sig, man kan håbe, at bogen kunne fungere som en øjenåbner.