1 comment

De dødes sjæle af Edgar Allan Poe og Richard Corben

af d. 13. september 2019
Info
 
Sideantal

225

Udgivet

2019

ISBN

978-87-97115-24-4

Originaltitel

Spirits of the Dead - oversat af Lea Mejdahl Christiansen og Sophie Thorkildsen

Udgave

1. udgave

 

Da jeg som knægt i 80’erne sad med mange jævnaldrende og læste tegneserier på Aars Bibliotek, var der to værker der skilte sig ud: ”Jerry Cornelius’ hermetiske garage” af Moebius og ”Den” af Richard Corben. Det var mystiske værker der foregik i underlige verdener, og især ”Den” gjorde stort indtryk, da den var meget flot farvelagt. Corben bruger en helt speciel teknik til farvelægningen, som det ser ud til, at han har bibeholdt i ”De dødes sjæle”, hvor han har fået hjælp af datteren, Beth Corben Reed.

Siden 80’erne har det været meget sporadisk med Corben udgivelser, og det er en stor fejl, for han er en af verdens bedste tegnere/fortolkere. Om det er egne historier, eller som her, i fortolkning af Edgar Allan Poe’s historier, er ligegyldigt. Keder historien lidt, så keder tegningerne i hvert fald ikke. Slå op på en tilfældig side i dette værk, og man vil helt sikkert finde en dragende tegning.

Corben nærmer sig de 80 år, men han tegner stadig helt fantastisk. Ligeledes fortolker han fantastisk. Hans egen fantasi kommer især til udtryk i fortolkningerne af Poe’s digte, som ”Ravnen” og ”Den erobrende orm”. Poe’s hovedværk, ”Huset Ushers fald” er også denne bogs hovedværk. Måden han får flettet ”Det ovale portræt” ind i historien er genialt. Bogens historier er udgivet fra 2012 til 2019 og skal ikke ses som et komplet Corben/Poe værk, for så skulle vi netop have haft sidstnævnte historie med, men den kan man bl.a. læse i ”Gru album 2”, desværre kun i sort/hvid.

Poe skrev nogle grumme fortællinger og digte i sit alt for korte liv, og at sætte hans geniale værker sammen med Corbens ligeså geniale kreativitet udmunder i en af de smukkeste og mest kunstneriske tegneserieudgivelser, jeg kan mindes at have læst. Corben har sin helt egen stil; aflange og til tider groteske ansigter på personer, der tegnes i et format, så man føler det er dukketeater. Umådelig flotte illustrationer, hvor han især mestrer og betager i fugleperspektiv, og så naturligvis farvelægningen.

Jeg måtte tilbage og læse ”Berenice” og ”Den røde døds maske” i min Poe samling, jeg kunne ganske enkelt ikke huske dem. Poe skrev i en lidt tung form, men i Corbens hånd kommer han virkelig til live. Klassikeren ”Mordene i Rue Morgue” får på samme måde nyt liv fra Corben, hvor den lidt slæbende historie får en meget bedre slutning her.

Alle historier er grumme, groteske og uhyggelige. Men efterlades med en ambivalent følelse af på samme tid at have været en tur i himmelen og i helvedet. Grafisk flot bearbejdning af Lars E. Christiansen i overskrifterne, og en rigtig fin oversættelse også. Et fint forord af M. Thomas Inge og et ligeså fint efterskrift af E-voke, hvor man forklarer lidt om oversættelsen, og tilmed finder en fejl i forordet!

E-voke har allerede flere spændende udgivelser og har tilmed en meget grøn miljøpolitik, hvor de bl.a. planter et træ for hver udgivelse. Jeg håber det ender med en kæmpe skov, hvor der gerne må stå flere Corben træer. f.eks. hans Lovecraft fortolkninger, eller ”Complete Underground Works”.

”De dødes sjæle” er et 225 siders mesterværk. Årets tegneserieudgivelse!

Historier i bogen: Alene, Byen i havet, Den sovende, Stævnemødet, Berenice, Morella, Skygge, Huset Ushers fald, Manden i mængden, Mordene i Rue Morgue, Den røde døds maske, Den erobrende orm, Levende begravet, Ravnen og Amomtillado-fadet.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter