28
2020
978-87-93958-00-5
1.
Under flygtningekrisen i 2015 kom der mere end 20.000 flygtninge til Danmark. Mere end 20.000 skæbner, mere end 20.000 flugtfortællinger. Mange af dem begynder i krigsramte Syrien. Også Zoya Elnaggars fortælling „Citrontræet“ om en familie, der måtte forlade deres hjemstavn og foretage en lang og farlig rejse, har udgangspunkt der.
Det særlige ved Zoya Elnaggars historie er, at den fortælles af familiens 7-årige datter. Vi er med ved afskeden med de elskede bedsteforældre, flugten gennem ukendte landskaber og ankomsten i et nyt land set gennem pigens øjne — et barns flugtfortælling, hvor spørgsmål som hvem startede krigen eller hvem er de gode og hvem er de onde i konflikten, ikke spiller nogen rolle. Det handler om pigens erfaringsverden, om hendes konkrete og umiddelbare oplevelser og følelser: Savnet af hendes bedste ven, som flygtede før dem. Savnet af familiens have med det skønne citrontræ, som altid blev pyntet så smukt, når der var fest. Angsten ved flugten gennem mørke skove, følelsen af sult og træthed. Og så konfrontationen med de nye omgivelser i Danmark, en ny skole, nye kammerater, som alle taler et fremmed sprog, hun først skal gøre sig fortrolig med.
Det lykkes for Zoya Elnaggar at indfange den 7-årig piges tanker og følelser på en autentisk og overbevisende måde. Med et enkelt og konkret sprog videreformidler hun til de unge læsere, hvad det vil sige at være flygtning. Leeza Sommers stilfulde og stemningsmættede illustrationer understreger tekstens budskab og rammer det ind med lyse og dunkle farver, med skarpe og slørede billeder, alt efter de følelser og erindringer, som formidles.
„Citrontræet“ rundes af med et smukt digt på arabisk og dansk, som rummer et universelt budskab om håb om en fremtid i fred:
…
Åh, mine børn
Fordi I er små og drømmer om frihed
Vil I få
Åh, mine børn
Fordi I er små og drømmer om regn
Vil I få
Åh, mine børn
I er håbet og fremtiden
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Skriveforlaget.