213
2000
87-595-1362-4
Lost horizon
Der er oprør i byen Baskul og de rige og europæerne evakueres. Den engelske konsul Conway, en af hans yngre medarbejdere, Mallinson, missionæren Miss Brinklow og amerikaneren Barnard havner i et specialfly bygget til en Maharaja. De opdager ret hurtigt at piloten flyver en forkert vej og da protester besvares med en truende pistol må de læne sig tilbage og afvente situationen. Efter en utrolig flyvetur lander de i en bjergkæde i det de gætter på må være Tibet. Piloten er død og de er knap kommet sig af chokket, da en delegation indfødte kommer gående og inviterer dem til deres lamakloster, hvor de vil få ly, mad og varme. I det barske terræn har de reelt ingen andre muligheder og de føres til klostret Shangri-La. Her behandles de med udsøgt venlighed, men visse spørgsmål forbliver konsekvent ubesvarede.
Shangri-La er et enestående nærmest mytisk sted, hvor tiden synes at stå stille. Den eneste lov der skal overholdes er loven om mådehold. Man må hverken være for grisk eller for kysk. Og ingen lov er mere lov, end at den kan brydes. En filosofisk tilgang til tingene som Conway straks finder sig til rette med. Han er dybt mærket af sin deltagelse i 1. verdenskrig og finder ikke glæde ved de samme ting som hans kollegaer og landsmænd. Missionæren synes filosofien om mådehold er rædselsfuld og finder sig også til rette fordi her er der virkelig grundlag for at missionere. Amerikaneren viser sig at være på flugt og har her fundet det perfekte gemmested. Kun Mallinson er utålmodig og ser med forfærdelse på, at de tre andre affinder sig med hvad han betragter som et fangenskab.
De fire er indbyrdes helt forskellige af sind og finder hver deres måde at håndtere situationen. Da Mallinson vil flygte må Conway tage op til revision om han skal blive i Shangri-La for sin egen lykkes skyld. Han og Mallinson føler sig dybt knyttet til hinanden og Mallinson kan ikke flygte uden hjælp.
“Shangri-La. Tabte horisonter” er en filosofisk roman om tro og religion, civilisation og det hastværk som stadig præger den vestlige verden. Og i løbet af knap 200 sider spøger det hele tiden: Hvad ville du give dig til, hvis der var tid nok? Hvad er vigtigt hvis du ikke har travlt?
“Shangri-La. Tabte horisonter” er også udgivet under titlen “Den blå månes dal”. Romanen blev filmatiseret i 1937.
Lån bogen på biblioteket