376
2014
978-87-7146-105-3
Dimma över Darjeeling
Hjemme igen efter et kulørt eventyr i Indien gennemlever Göran Borg nu en middelsvær midtvejskrise i kedsommelige Malmø. Ekskonen og børnene er ligeglade med ham, han er ligeglad med alle andre, hans terapeut forstår ham ikke. Og hvad værre er: Han forstår heller ikke sig selv.
Eneste opmuntring er det lokale fodboldhold, Malmø FF, der klarer sig godt i Allsvenskan. I herreklubben støder en ny mand til, som er lige så bidt af bold som Göran. De tager til en kamp sammen og opdager til deres fælles begejstring, at de er som siamesiske tvillinger. Tænk at finde sig en soulmate! Den nye ven inviterer på drinks hjemme hos sig selv, og pludselig får Göran en ubetvingelig lyst til at flygte til Indien.
Efter nogle forviklinger er den blege svensker tilbage i farvestrålende Delhi, hvor han forenes med sin gamle ven Yogi – Görans fuldkomne modsætning: Livsglad, optimistisk, evigt småpludrende, stolt af sit buttede korpus, som han konstant holder ved lige med en lind strøm af indiske delikatesser.
Yogi skal snart giftes med sin elskede Lakshmi, fremtiden tegner rosenrød, men to tunge skyer truer i horisonten. Yogis drage af en mor misbilliger på det kraftigste ægteskab med en pige fra en lavere kaste; hun samtykker kun, hvis Lakshmis far sørger for et helt overdådigt bryllup. Problemet er, at manden befinder sig på randen af fallit.
Yogi træder i karakter. På vegne af svigerfar in spe investerer han i en lovende teplantage i Darjeeling, og så drager Yogi og Göran ellers af for at inspicere herlighederne. Blot for at konstatere, at de er faldet i hænderne på en udspekuleret svindler.
“Tåge over Darjeeling” er en klassisk feel good-komedie. Først skal vores helte så grueligt meget igennem, og så ender det hele alligevel lykkeligt på trods af alskens modgang. De to venner er oppe mod såre onde kræfter – pengeafpressende gangstere, massiv korruption, de stive indiske samfundsstrukturer og sågar sultne tigre. Men som i de bedste Bollywood-melodramaer ved man, at heltene nok skal klare skærene.
Der går lidt rigelig fodboldsnak i den meget lange indledning. Hovedpersonens mange dårlige karaktertræk, herunder homofobi, er heller ikke så pokkers sympatiske igen. Og måske kunne den muntre Yogi være skildret med lidt flere facetter end den gennemsnitlige, lavkomiske filmkarikatur, der konstant udbasunerer udsagn som dette: “Vidunderligt, mr. Gora! Du aner ikke, hvor usandsynligt lykkelig du gør mig med denne allerfortræffeligste attraktive besked!”
Men kan man se gennem fingre med disse mindre krusninger, er “Tåge over Darjeeling” ren hygge og spøjse indfald af den allerfortræffeligste art.