168
1997
87-7528-268-2
Når man skal stimuleres til at købe en forholdsvis ukendt mands biografi, er et minimum af personlige data på bogens omslag at forvente.
Forhåbentlig er det glemsomhed, når forlaget undlader at fortælle, hvad forfatteren egentlig har bedrevet i sit liv, hvor gammel han er, om han er kommunist, klejnsmed eller hvad.
Både læser og forfatter lades i stikken.
Man skal være enten anmelder, i familie med forfatteren eller måske i forvejen kende ham for bogen “Fra de røde barakker” for at købe bogen.
Omslaget gør ikke ret meget for at vække appetitten, selv om meningen med forlagsvirksomhed må være at kunne nå ud til en større læserskare, end man kan klare med kopimaskinen.
Fred Vilhelm Schmidt udmærker sig ellers selv ved et frisk sprog og er interessant – især for læsere fra grænselandet, hvor forfatteren tilbragte sin barndom – og vel da også for mennesker, der er i deres såkaldte efterår. Et stykke henne i bogen går det nemlig op for læseren, at Fred Vilhelm Schmidt må være født omkring 1933, og at han ser tilbage på et liv, han har haft det ganske godt med.
”Steder og mennesker” er en erindringsbog, der tager udgangspunkt i Sønderjylland. Herfra beretter forfatteren blandt andet om sin bedstefar i Aabenraa, om alsingernes hjemstavnsmaler Peter Sandkram Møller og landevejens ridder, Jens Sigøjner. Forfatteren har arbejdet som tjener, steward, selvstændig erhvervsdrivende, dekoratør og været på søen. Det har bragt ham til Adelaide, Cairo, Rom, Manila, New York og mange andre steder, som han beskriver med humor og appetit på livet.
Men Fred Vilhelm Schmidt kommer aldrig helt i dybden med noget. Han skøjter hen over en række personer, man som læser ikke når at få noget forhold til. Der mangler et midtpunkt, en kerne i denne bog, og jeg har svært ved at se, hvad han vil med den andet end at fortælle en broget samling historier.