0 kommentarer

Rødby-Puttgarden af Helle Helle

af d. 4. juni 2005
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

174

Udgivet

2005

ISBN

87-638-0145-0

 

Rødby-Puttgarden” handler om det unge liv i udkanten af Danmark. Rødby er der, hvor kragerne flyver i pit, før de smutter til Tyskland på sukkertur. Her hedder bageren ganske originalt “Havnebageren” og hotellet “Hotel Fugleflugten”. I Rødby majer man sig ud og tager sig en sjus og går så på sjov mod Danhotel bare for at finde det lukket på grund af sygdom. Og man kender hinanden, i det mindste af omtale.

20-årige Jane har droppet studierne og er flyttet tilbage til Rødby. Hun bor sammen med sin søster Tine og dennes spæde datter, Ditte. Der er ikke meget glimmer over pigernes tilværelse som parfumedamer på færgeruten Rødby-Puttgarden og så alligevel… Man kan altid flirte lidt med gutterne i færgesupermarkedet, hygge sig med babyen eller drikke kaffe med Fru Lund.

“Rødby-Puttgarden” er fornøjeligt pløjet igennem, mens man glæder sig over, hvor lunt det barske hverdagsliv kan beskrives. Her er Jane på førstehjælpskursus som introduktion til hendes nye arbejde på færgeruten:

“Selvom Ingeman-Hansen havde spændt sit bælte helt ind, hjalp det ikke. Hvad han havde i højden, havde han ikke i bredden. Ustandseligt gik han frem og tilbage ved tavlen og trak op i bukserne. Det gjorde det vanskeligt at koncentrere sig om følgerne af varme- og kuldeskader. Man havde andet at frygte.”

Man skal bryde sig om realisme, hvis man skal falde for en roman som “Rødby-Puttgarden”. Eller også skal man have tendens til hysterisk selvpineri og nyde det genkendelige i det ualmindeligt almindelige liv. Når Helle Helle med korte sætninger og et minimalt brug af sprogligt hurlumhej formår at trække dig gennem sine bøger, skyldes det et særligt talent. For hvis dit liv var en film, og Helle Helle skrev manuskriptet, så gad du nok se den. I stedet for at være utåleligt genkendeligt og dermed kedeligt, gør hun det almindelige liv værd at studere. Og når man læser om to unge søstre, udadtil så helt almindelige, opdager man, at i ethvert almindeligt liv er der et unikt bekendtskab.

Hurra for lun udkantsrealisme fra en blid, fast hånd.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter