0 kommentarer

Otto og Louise af Hanne Richardt Beck

af d. 30. maj 2022
Info
 
Sideantal

318

Udgivet

2022

ISBN

978-87-94165-18-1

 

Fascinerende og usmykket fortælling om et ægteskab mellem to ”løstsiddende” skæbner, der forsøger at slå rod og overleve i San Fransisco i første del af 1900-tallet.

Otto rejser fra Ebeltoft til Amerika i 1912. Han er opvokset i en søskendeflok på ti og bliver udlært skrædder som sin far. Som 29-årig har Otto egen skrædderpraksis i Ebeltoft, men drømmer om, ”at der måtte være noget mere”. Han må have ”luft” og tager afsted.

Louise er af dansk afstamning, men har aldrig været i Danmark. Hun er nyskilt og bor hos en tante i Salt Lake City. Louise er uddannet kiropraktor, men faget må ikke praktiseres i denne tid, så hendes liv står på flere måder i stampe.

I Salt Lake City mødes Otto og Louise tilfældigt under Ottos besøg i byen, og de beslutter sig hurtigt for at gribe hinanden som springbræt til en bedre tilværelse. De er også tiltrukket af hinanden og er desuden et smukt par.

Romanen beskriver et farverigt og pulserende San Fransisco. En by med mange ”socialklasser”, hvor optimisme og troen på fremskridt og ”det lette liv” hersker.

Otto, og med ham mange andre immigranter, erfarer dog med tiden, at Amerika ikke umiddelbart er den gyldne drøm, men at der skal hårdt arbejde til, uden sikkerhedsnet. Tiden plages desuden af første verdenskrig og den spanske syge, som høster blandt især byens unge. Samtidig indhentes skrædderfaget af industriel tøjproduktion.

”Det er hårdt at vinde fodfæste i Amerika. Indimellem er det som at grave i sten med en teske” (s. 235)

 ”Som var livet i Amerika en stadig stoledans, hvor der altid er en stol for lidt, og man gruer for, at det skal blive ens tur til at styrte i det store sorte hul med økonomisk og personlig ruin.” (s. 304)

Fortællingen om Otto og Louise tager et virkelighedsnært udgangspunkt i forfatterens egen familiehistorie. Otto er Hanne Richard Becks mormors bror, der emigrerede til Amerika. Et foto og et brev danner udgangspunkt for fortællingen, som er virkelig godt fortalt. Både indlevelsen i den amerikanske kultur 1917-1927, og de udfordringer, som de mange immigranter mødte. Refleksionerne om at forlade en kultur og tilegne sig en ny er sikkert universelle.

Kærlighedshistorien, som er den egentlige kerne i romanen, er nøgtern og ærlig. Parret stiller sig hver især tilbagevendende spørgsmålet om, hvad kærlighed er. Er det de mange daglige timers hårde slid i skrædderbutikken, ikke at svigte hinanden i de værste kriser, eller at danse i fint tøj og drikke forbudsalkohol hos venner fra overklassen? En fin roman.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter