314
2005
87-02-03357-7
Nicolai Klimii iter subterraneum, på dansk ved Jens Baggesen
Hvilken historisk person ville du helst møde, hvis du kunne rejse tilbage i tiden? Undertegnede ville ønske en middag med Ludvig Holberg. 1700-tals professoren, der som en anden stand-up-komiker serverede kritiske budskaber kamufleret med humor og på den måde fik trykt tekster, som burde være faldet for censur eller have puffet ham i bålet.
Via en tunnel falder Niels Klim ned gennem jorden og lander på den underjordiske planet Nazar. I Fyrstedømmet Potu hersker der ligestilling mellem kønnene, og religion er noget man dyrker i frihed om end i privaten. Indbyggerne er forskellige træarter med hoved, arme og meget korte ben. I Potu betragtes den hurtige tankevirksomhed som tåbelig. Jo langsommere en indbygger er i opfattelsen, des højere agtes denne. Nu er “langsom i aftrækket” ikke ligefrem ment positivt i vores verden, og det er det heller ikke i Niels Klims. Det tager den klassiske imperialistisk indstillede europæer en rum tid at acceptere, at der er visse fordele ved potuanernes måde. Især tager det hårdt på hans selvfølelse, at hans “hurtige” hjerne ender med at placere ham i et job som løber, hvor han ikke kan gøre skade med impulsive tåbeligheder.
På jorden har racerne forskellige farver. På planeten Nazar har de form af forskellige dyrearter eller træer, men det forhindrer ikke varme følelser i at opstå for en fremmed. Imidlertid er Klim indædt europæisk og kan slet ikke se bagom facaden. Og det, kan man lidt bagvendt sige, er der jo ikke noget nyt i.
“Niels Klims underjordiske reise” er en filosofisk science fiction roman, der både indeholder forestillinger om utopiske og dystopiske samfundsformer. Der forekommer en del snak, men også en kritisk sans, som kan få de fleste nutidsforfattere til at blegne, og fortællingen holder. Der er masser at grunde over. Filosofiske spørgsmål som man kan tage op i forhold til Holbergs tid, men sandelig også til vores egen. Specielt tankerne omkring tolerance, religion og kønsroller er uhyggeligt aktuelle.
Lån bogen på biblioteket