48
2006
87-02-05179-6, 978-87-02-05179-7
Mirakelpojken
I denne dejlige og sjove børnebog springer vi lige ind i dagligstuen til familien Stark. Vi er havnet i en helt almindelig familie i en almindelig situation. Ulfs storebror skal ud og se cykelløb sammen med Nisse og Larsen, og Ulf vil selvfølgelig med. De store drenge gider ikke have ham med. Han bliver også hele tiden væk, fordi han glemmer at holde øje med, hvor han er. Ulf er ellers ikke faret vild i en uge, men hans forældrene holder alligevel med storebroren og foreslår, at Ulf i stedet går med dem på søndagsspadseretur. Det lader Ulf sig ikke spise af med, og han bliver alene hjemme. Han bliver virkelig hjemme i omtrent fem minutter, lige indtil han kommer til at sætte sig op på sin cykel og liige kommer til at cykle rundt om en busk og pludselig er ude af havelågen.
Barndommens land er fyldt med begrænsninger. Så må man ikke være med til at lege, eller også skal man lege en bestemt leg, eller også kan man ikke finde ud af det, eller er for lille eller. “Mirakeldrengen” handler om, at selvom man er lille, og selvom der er en masse ting man ikke kan/må/bør, har barnet bare lyst til at prøve ting. Og heldigvis er børn ret uvidende om deres egne begrænsninger – ellers fik de jo aldrig lært f.eks. at cykle, fordi de ville være klar over, at man slår sig – meget – før man lærer det. Selvom Ulf bliver væk igen, får han ikke skældud, og det gør bogen endnu mere tiltalende. Måske fordi eventyreren i barnet får lov at leve videre. Skæld ud, regler og irettesættelser er der jo nok af.
At historien er så genkendelig, gør den til et dejligt trygt bekendtskab også for børns voksne. Ulf Starks underspillede humor sørger for, at historien aldrig bliver kedelig, men lever og hopper selv i børnebogens verden med de meget korte, læsevenlige sætninger.
Forlaget anbefaler bogen til højtlæsning fra 4-6 års alderen. Derudover vil lidt større børn sikkert more sig ved at læse den selv.