276
2013
978-87-92975-10-2
I 1997 fortæller en af forfatterens venner ham historien om en dansk desertør, der i 1918 skjuler sig på familiegårdens loft, mens tyske gendarmer leder efter ham og chikanerer han kone og familie. Vennen afslutter fortællingen med en bemærkning om at det burde der skrives en bog om. Karsten Skov tager idéen til sig, men fortæller hverken venner eller familie at han arbejder på en roman. 2013 foreligger den færdige roman, som af historiebladet udnævnes til en af årets bedste historiske romaner. Og det kan der være noget om.
På Sydals ligger landsbyen Skovby, og under første verdenskrig hørte Als samt det meste af Sønderjylland ind under Tyskland. I byen bor den unge danske soldat Esben med sin kone og deres to døtre. Esben er ved historiens begyndelse hjemme på en to ugers orlov, men den lokale gendarm Carl Holz, hvis job det er at sikre at danskerne ikke deserterer, tror at Esben vil stikke af til Ærø, da han møder Esben på stranden. Den møghamrende ubehagelige Holz beordrer Esben tilbage til fronten sofort, flere dage før tid. Esben er i forvejen stærkt demoraliseret, formentlig ville han i dag være diagnosticeret med P.T.S.D., så da han på vej til fronten ankommer til banegården i Flensborg, smutter han ubemærket ned på skinnerne ind under togvognen og deserterer. Efter flere dages march, og en meget nervepirrende passage over pontonbroen mellem Dybbøl og Als, vender han hjem til gården, hvor han i første omgang skjuler sig på brandstationens loft. Men den nidkære Holz har fået fært. Jeg må sige at det er længe siden en romanfigur har gjort mig så godt gal i skralden som den død usympatiske Carl Holz. Det er brandgodt arbejde af en debuterende forfatter når læseren bliver revet så meget med, og med en spændingskurve der strammer hårdere og hårdere til lader bogen intet tilbage at ønske. Det er sindssygt spændende, med et par gode store overrasker undervejs, indlagt hvor man mindst venter det. Højdepunktet nås om vinteren hvor Esben befinder sig på isen midt mellem Als og Fyn. Der tager fortællingen en meget kreativ drejning.
Lige bortset fra at virkelighedens Esben ikke hed Esben, er ”Knacker” i alle hovedtræk autentisk. Faktisk fandt Skov først frem til hovedpersonens rigtige navn efter bogens udgivelse, da en af desertørens efterkommere selv tager kontakt.
Her i 2018 bliver Knacker filmatiseret med biografpremiere den 11. November, på hundredeårsdagen for krigens afslutning. Med en Spielberg-producer og det største filmbudget på dansk grund i mere end ti år. Filmatiseringen er faktisk forfatterens fortjeneste, det er Karsten Skov der har sendt sin bog ind til forskellige filmproducenter, da han mente at der manglede en film om situationen i landet under 1. verdenskrig. Jeg er spændt på at se filmen, der efter sigende tager sig nogle gevaldige friheder i forhold til Karsten Skovs roman. Og indtil filmen foreligger kan man passende nyde bogudgaven her.