0 kommentarer

Kirkegården i Prag af Umberto Eco

af d. 18. maj 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

528

Udgivet

2012

ISBN

978-87-638-1729-5

Originaltitel

Il cimitero di Praga

 

Umberto Eco (f 1932), filosof, semiolog og ekspert i middelalderen, har bl.a. skrevet ”Rosens Navn” (1980).
Nu har han skrevet denne mursten af en historisk roman, ”Kirkegården i Prag”, hvor både hændelser og navne, undtaget fortælleren Simone, rent faktisk er sket i 1800-tallets Europa.

Det foregår i et hæsblæsende virvar af madopskrifter, jødehad, italienske og franske navne, titler, revolutioner og mange mange ord! Det kan være svært at følge med til tider, da vores fortæller har en splittet personlighed, men hjulpet af bl.a. en vis doktor Sigmund Foïde (som han forsyner med kokain) og skjulte døre finder han ud af, at han er flere – og ikke helt uden et glimt i øjet fra Eco.
Taknemmelig er denne læser for, at Eco har placeret et skema bagerst i bogen, hvor man bliver kun en lille smule klogere med dagbogs-årstal og historiske fakta.

Her beskriver hovedpersonen jøderne, som han har lært det af sin farfar:
“…disse evigt vagtsomme øjne, der er så falske, at man må blegne, disse sleske smil, disse hyæneagtige læber, som er trukket op over de blottede tænder, disse plagsomme, sygelige og brutale blikke, næsen, der lignet næbet på en eksotisk fugl..” og sådan fortsætter han med ukvemsord videregivet af farfar – intet under at han havde mareridt om jøder hver nat i årevis.

Hovedpersonen Simone/Abbed Dalla Piccola er født i 1830 og vokser op med far og en farfar der har hang til gourmetmad (der bliver i det hele taget talt rigtig rigtig meget om madopskrifter i denne roman). Simone lærer at forfalske dokumenter hos familiens advokat. Han lever som marskandiser i Paris, hvor han fabrikerer sammensværgelser (ikke helt uden inspiration fra en vis Dumas) og en angst for at jøderne skal overtage magten.
Hele Europa lever som spioner i løgne, vold, efterretningstjenester – og Simoni er angiveligt den som støber kuglerne med sine falske dokumenter, hvilket får grumme konsekvenser.

Der skal ikke herske tvivl om Eco´s dygtighed, viden og skriveegnethed. Denne læser anbefaler dog, at man har god tid og gerne viden om 1800-tallets krige, religioner og mad, før man går i gang med denne underfundige løgnehistorie.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter