0 kommentarer

Jomfruens elsker af Philippa Gregory

af d. 31. januar 2007
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

358

Udgivet

2006

ISBN

87-7714-729-4

Originaltitel

The Virgin's Lover

 

Der er skrevet mange fiktive bøger om Elizabeth d. 1 af England, der regerede fra 1558-1603. Mange historikere har ud fra fortidige fakta portrætteret jomfrudronningen, som hun kaldtes, som en egenrådig og stærk kvinde som forstod at bruge list i en verden af mænd og lige så mange har påpeget de mangler hun led af og de fejl hun begik. Faktum er at hun regerede længe, resten kan der nemt såes tvivl om.

Phillipa Gregory har valgt, med denne bog, at fokusere på Robert Dudley, en adelsmand der levede ved hoffet på den elizabethanske tid og som gjorde dronningen sin opvartning. Han var selv ud af en slægt med ambitioner og havde afsonet tid efter et komplot mod tronen, som hans far og venner udtænkte. Han var også en smuk mand, beleven og charmerende og ganske afgørende var han vokset op med Elizabeth, dengang hun endnu kun var den uægte datter af Henrik d. 8.

I bogen tegnes et karakterportræt af den ambitiøse Robert Dudley, der gerne vil sætte sig på tronen med regalierne i hånden, uanset om denne drøm kræver at han skilles fra sin trofaste og lidt kedelige kone Amy og gifter sig med dronning Elizabeth. Selvom jeg forstår Dudleys håb om storhed og hans drømme, kan jeg ikke lade være med at se ham i et ganske usympatisk lys, når han vælger at tilbringe 51 ud af 52 årlige uger ved hoffet og efterlader sin kone alene hos venner, familie og bekendte.

En anden kritik er af Gregorys udlægning af Elizabeth. Det kan godt være at hun kun var 25 år da hun salvedes til Dronning af England, men hun udlægges i denne bog til at være en udført kvinde. Og her mener jeg i værste udlægning. Hun beskrives ganske vist som flirtende og køn, men også ude af stand til at tage beslutninger uden vejledning, usikker og viljesvag. Karaktertræk som jeg slet ikke kan forlige med mit eget personlige indtryk af hende. Selvom jeg kan gå med til at hun var herskesyg, skinsyg, selvglad og forfængelig, så oplevede England altså en opblomstring i kolonimagt og litteratur, samt en frigørelse fra den omklamrende katolske tro som hendes halvsøster Mary havde indført tidligere. Derfor irriterer denne bog mig meget, om end den er ganske interessant ellers.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter