0 kommentarer

Hjemmefra – familiehemmeligheder 2 af Erling Jepsen

af d. 5. september 2019
Info
 
Sideantal

256

Udgivet

2019

ISBN

978-87-02-28572-7

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

Han har gjort det igen, Erling Jepsen.

Skrevet en bog, der foregår i Sønderjylland og som bygger på hans egen opvækst i en dysfunktionel familie.

Denne gang står han dog 100% ved, at bogen er selvbiografisk, derfor hedder bogens hovedperson også Erling og ikke Allan, som i de fleste af hans øvrige bøger.

Romanen hedder ”Hjemmefra – familiehemmeligheder 2” og er andet bind i en serie, der handler om forfatterens egen opvækst med en far, der var medlidenhedstyran, som misbrugte hans søster seksuelt og tyranniserede resten af familien med sin selvmedlidenhed, enetaler og hyppige trusler om at begå selvmord. Moderen var en medløber, der som regel tog faderens parti og derfor ikke formåede at beskytte den store børneflok mod faderens håbløse adfærd.

Erling er blevet en ung mand, der skal til at starte i gymnasiet. Han skal ikke begynde på det gymnasium, der ligger i Ribe selvom det er det, som ligger tættest på Gram. En lærer har luret, at han mistrives hjemme og har derfor fået ham optaget på gymnasiet i Haderslev under dække af, at der her kan tages samfundsfag, hvilket man ikke kan i Ribe.

At Erling skal på gymnasium i Haderslev betyder, at han skal flytte hjemmefra i 1972 – og heldigvis for det:

”Far og jeg skændtes så meget at vi umuligt kunne bo under samme tag længere, og var jeg ikke taget væk den sommer, ville en af os ikke have overlevet.” (side 8).

”Hjemmefra – familiehemmeligheder 2” handler om tiden anno 1972, hvor Erling flytter hjemmefra og hans første tid i gymnasiet, hvor han bilder sine klassekammerater ind, at han i virkeligheden er københavner og hans forældre revolutionære, der er gået under jorden fordi de er eftersøgt af politiet. Hvordan slipper man lige ud af den pine?

Bogen følger Erling i lige under et år og handler om hans klassekammerater og lærere på skolen – især dansklæreren rager han uklar med da denne lærer hurtigt gennemskuer, at Erling lyver om sit ophav og desuden får ondt i måsen af, at Erling har stor paratviden om dansk litteratur.

Herudover følger man også de første erfaringer med pigerne på skolen, der distraherer Erling meget i matematiktimerne, da de fleste af dem ikke har ret meget tøj på – det er jo 1960´erne og frisindet er kommet til landet.

”Hjemmefra – familiehemmeligheder 2” er en bog så velskrevet, at man flyver igennem bogen. Bogen er hurtigt læst, men formår at gøre stort indtryk. Det er både en biografi om en ung mands forsøg på at klare sig i verden, men også en bog om en brydningstid i Danmark, hvor kønsrollerne ændrede sig og det ikke var utænkeligt at arbejderklassens børn fik studentereksamen. Herudover er det også en socialrealistisk bog om en dysfunktionel familie og forsøget på at undslippe sit ophav.

En af de bedre bøger af forfatteren, en let læst bog, der sent glemmes. Bogen gør indtryk og er både velskrevet, morsom og trist på samme tid – meget overbevisende bog fra en forfatter, der virkelig kan sin socialpsykologi.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter