303
2018
9788799945924
2. udgave 2. oplag
Faktorernes orden er ligegyldig. Sidste år læste jeg med stor glæde “Bornholmerdybet”, andet selvstændige bind i krimiserien om Agnethe Bohn, og nu har jeg så kastet mig over første bind “Granitgraven”. Det er selvfølgelig lidt pudsigt at læse om personerne, vel vidende hvad der sker frem i tiden, men ellers er det to selvstændige bøger som sagtens kan læses uafhængig af hinanden.
Som titlen indikerer befinder vi os på Bornholm, et lig er fundet ude i Vang granitbruddet og øens nye præst Agnethe Bohn identificerer ham som Daniel Khristov, der har haft kontakt med hende i et forsøg på at finde frem til sin bedstefar. Daniels bedstemor var soldat i den Røde hær, da de i 1945 besatte Bornholm, og et foto gammelt er det eneste der er at gå efter. Politiet mener der er tale om et narkoopgør, men Agnethe Bohn blander sig i sagen og ser den ud fra Daniels søgen efter sin familie. Det bliver til graven i fortiden, der også trækker tråde til hendes egne familie relationer.
Jeg synes det er en rigtig velskrevet bog, som bærer præg af at Pernille Boelskov har sat sig godt ind i besættelseshistorien. Jeg finder også hele problematikken omkring kirkens syn på en kvindelig præst der kommer udefra interessant, og så hænger plottet og historien godt sammen. Bogen er knap så stram i fortællingen som Bornholmerdybet, men en meget fin debut.