0 kommentarer

Fugls føde af Peter Seeberg

af d. 21. marts 2006
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

127

Udgivet

1963

ISBN

87-00-39881-0

 

“Fugls føde” er skrevet i 1957 og handler om en forfatter, Tom, og hans eget selvbedrag. “Han var stoppet med ideer; han mærkede hvordan de lå sammenstuvet i hans hjerne og blot ventede på, at der skulle blive givet ordre på dem. For det var en ting han ikke tvivlede på, at han var et af de mennesker, der havde flest ideer.” Tom får en ordre på sine ideer af en gammel bekendt, Hiffs. Tom vil få 10.000 kr., hvis han kan skrive noget, der er virkelig sandt.

Han er ligeglad med “at prostituere sig og korrumpere sig”, hvilket giver en hentydning til, at han forråder sig selv, hvilket endegyldigt sker, da han kommer for at aflevere det skrevne, “Mine øjne er blinde, mine hænder er visne, mit sind er hjemsøgt af tilintetgørelse.” Denne udtalelse er ikke endegyldigt sand, da drivkraften hele tiden har været de 10.000 kr., og ikke det at skulle skrive noget sandt. Tom formår ikke at sætte sig ud over sig selv, at få et forhold til den virkelige verden, fænomenernes verden.

På et tidspunkt i slutningen af romanen tager Tom en stor rullesten og smider den i vandet, hører plumpet og udbryder: “Jeg er her.” Her er Tom tilbage til sit udgangspunkt, nulpunktskaoset, hvor han sanser og føler den virkelige verden, uden dog at kunne tage del i den. “Sig mig imod, Tom, sagde Hiffs, det er vigtig for mig.” Toms problem er at han lader sig styre af omgivelserne, og derfor siger han ikke Hiffs imod, det udefra kommende element. Tom siger ikke nej, til mulighederne, og lader dem styre ham, og ikke omvendt. Han bliver som en fremmed over for sin egen tilværelse. (Den ivrige læser bør læse Albert Camus’ “Den fremmede”, og drage paralleller og forskelligheder mellem de to ateistiske forfatteres menneskesyn.)

En meget tankevækkende bog, der dog ikke bør læses for det sprogliges skyld, men bestemt bør læses på baggrund af den lærerige proces læseren gennemgår sammen med hovedpersonen Tom. Romanens relativt få sider gør også, at idéen formår at opveje den sproglige enfoldighed, hvilken dog i øvrigt er en del af idéen.

“Fugls Føde” er en bog der ikke kan læses uden at den læsende tvinges til at tage stilling til sit liv. “Er jeg Tom”? – læs og tag stilling.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter