67
2014
978-87-11-35954-9
1. udgave, 1. oplag
Kristian Leth (født 1980) er måske mest kendt for at være søn af filminstruktøren Jørgen Leth, men han er selv en meget alsidig kunstner, der har været med til at skrive og instruere flere af faderens film. Herudover er Kristian Leth også ophavsmand til flere digtsamlinger ligesom han har været med i flere spillefilm, og han har dermed bevist, at han kan andet og mere end at stå i sin kendte fars skygge.
”Før og efter videnskab” er forfatterens tredje digtsamling, der udkom i 2014.
Digtene handler om alle hverdagens facetter; om hvordan hverdagen og livet kan forandre sig, om menneskets længsler, om rejser (især til Frankrig, man er vel søn af Jørgen Leth) og om den eftertænksomhed, der rammer de fleste mennesker, når man har passeret de 35. Kristian Leth fremmaner smukke billeder og stemninger fra sine rejser og hensætter læseren i en lettere melankolsk stemning når han skriver om kærligheden og kåde sommerdage ved havet.
”Før og efter videnskab” er på mange måde en vellykket digtsamling.
Jeg synes digtene var både relevante og beskrivende; ikke den type digte der kun giver mening for det menneske, der har skrevet digtene. Kristian Leth har en poetisk åre, han er god til at skrive og langt de fleste af digtene emmer af stemning og af, at forfatteren vil noget med disse digte. Kort sagt kommer Kristian Leth ud over rampen med sine digte, der er velskrevne og krøb ind under huden på denne anmelder.
”Før og efter videnskab” er nok forfatterens tredje digtsamling og indtil videre den eneste af Leths bøger jeg har læst – men det er absolut ikke den sidste. Jeg var faktisk så fjantet med ”Før og efter videnskab”, at jeg har fået fat i forfatterens andre bøger, som jeg glæder mig meget til at læse.
Selvom man ikke plejer at læse digte vil jeg alligevel anbefale andre, at læse ”Før og efter videnskab”, det er en let læst digtsamling, der egner sig fremragende som sommerferielæsning. Digtene er gode og vil gøre indtryk – selv på læsere, der normalt ikke er pjattet med lyrik, og jeg kan kun sige, at man snyder sig selv for en god læseoplevelse hvis man lader denne digtsamling blive stående på boghylden.