374
2018
978-87-7070-613-1
Under første verdenskrig hørte Sønderjylland til det tyske rige, og derfor blev 30.000 danskere tvunget med i krigen på tysk side. Heraf mistede 5.300 livet og af de der overlevede, kom mange hjem som krigsinvalider. Mens tidender om de danske tab nåede hjem til Sønderjylland, blev området mere og mere til et rent ’Enkeland’, tømt for unge mænd. De eneste mænd der var tilbage, var enten for gamle til at kæmpe, eller netop krigsinvalider der var sendt hjem fra krigen.
I egnen omkring Broager, små 15km fra Sønderborg, lå et teglværkssamfund, og det er her Karsten Skovs anden roman udspiller sig. Teglværksejer Willnau må se sin forretning decimeret, dels er mændene efterhånden alle sendt i krig, så deres koner må overtage det hårde fysiske arbejde, og dels gør krigen af der ikke er efterspørgsel efter sten. En af Willnaus ansatte er den fyrreårige Traugott, der er for gammel til at gøre soldatertjeneste. Altså, lige indtil tyskerne mangler tropper, så bliver også Traugott indkaldt. Han må sige farvel til familien, – konen Sille, og børnene Rasmus og Ingeborg, og drage til de tyske skyttegrave, der i Karsten Skovs levende beskrivelser er et ubærligt helvede på jord. Man får den tanke at Skov må have været der i et tidligere liv. Det er meget indfølt fortalt, så umenneskeligt at det næsten ikke til at holde ud at læse.
Alene i Broager bryder Sille sammen. Hun overtager Traugotts fysisk krævende arbejde på teglværket, men er så bekymret for Traugotts skæbne, at en nedrig tysk embedsmand beslutter at den dansksindede Sille ikke er i stand til at give de to børn en acceptabel tysk opdragelse – og fjerner dem. Ad omveje inddrages den egentlig ret egoistiske levemand og teglværksejer Willnau i Silles kamp mod det tyske system, og her ser vi den største præstation i Karsten Skovs anden roman: han lader stille og roligt sine figurer vokse efterhånden som de kastes rundt i dette gigantiske drama om krigen, og dens indflydelse på en lille landsby. Samtidig er det et billede på hvor svært det var at være dansker under tysk administration.
Silles kamp er baseret på virkelige hændelser, hvor en dansksindet kvinde på Nordals fik fjernet sine børn (hele ti stk.), som blev anbragt hos byens tysksindede skorstensfejer. Skov har henlagt handlingen til broager og digtet derudfra, og det er han sluppet eminent godt fra, for hans letlæste ’Enkeland’ er både hjerteskærende, gribende og helt sindssygt spændende.