Forfatter Karsten Skov – Fem bøger jeg ikke glemmer

af d. 1. april 2018
 

Jeg husker med stor glæde mine ungdomsbøger, men det er svært at vælge en bog som repræsentant. Bøger som De fem, Jan bøgerne, eller fodboldhelten Kim har jeg tilbragt mange timer sammen med. Som teenager var jeg enten på sportspladsen eller på biblioteket, hvilket gav mig en rig hverdag. Glæden ved at læse har jeg haft lige siden, selvom jeg dog må indrømme at jeg ikke får læst samme antal bøger som dengang, men glæden er den samme.

Det er vanskeligt at vælge fem bøger, og da jeg primært læser historiske romaner er min liste præget af romaner, som beskriver vores nære historie. Og som bosat i en grænseland med Tyskland som nærmeste nabo, har tre af mine udvalgte bøger tyskernes fortid som omdrejningspunkt.

 

1)  Josef M. Bauer : Så langt kan fødder bære

Den første bog er ”Så langt kan fødder bære” af Josef M. Bauer. Det er historien om den tyske soldat, Forrell, som er havnet i sovjetisk fangenskab i 1945 og sammen med 2000 soldaterkammerater bliver idømt 25 års tvangsarbejde i blyminerne i det nordligste Sibirien-uden reel udsigt til nogensinde at komme hjem. Efter fire år under forfærdelige forhold, med adskillige flugtforsøg, sygdom og sult, lykkedes det i 1949 Forrell at flygte. Vi følger nu den lange flugt igennem den kommunistiske Sovjetunionen og under umenneskelige forhold kæmper han, kilometer for kilometer, sig tilbage til sin familie. Den 22. december 1952 genser soldaten sin kone og børn.

Romanen er bygget over virkelige hændelser, og fortæller en historie fra en generation af tyskere som mistede deres ungdom i Hitlers krig og krigens skygge. Bogen udkom forholdsvis kort tid efter krigen og vakte opsigt i Tyskland. Bogen er filmatiseret flere gange, og ved lanceringen i 50’erne lagde historien gaderne øde i Vesttyskland.

 

2)  Lars Johansson : Signe

Den næste roman forgår ligeledes under 2.Verdenskrig, hvor vi følger Signe fra Silkeborg. Hun er blevet forelsket i en tysk officer, og i februar 1945 forlader hun sin ægtemand for at følge sin nye kærlighed,som er blevet leder for en våbenfabrik tæt på Prag.

Signe er også baseret på en virkelig historie, og Lars Johansson har formået at komponere en velskrevet og letlæst roman, som giver et indblik i side af besættelsen, som sjældent er fortalt-nemlig tyskerpigernes historie. Jeg læste bogen for mere end ti år siden og den har sat tydelige spor i i hukommelsen. Og for at fuldende værket, så har Lars Johannson lavet en dokumentarfilm om samme historie, men med en anden synsvinkel.

Læs en anmeldelse af ‘Signe’

 

 

 

3)  Fredrik Backman : En mand der hedder Ove

Kan en morsom bog sætte spor? Ja, det kan den. Frederik Backman’s roman ”En mand der hedder Ove” er en bog man både griner og græder over. Jeg slugte bogen på et par dage, og det var en bog jeg havde stor fornøjelse af, længe efter at jeg havde læst den. Romanen fortæller om den sure, gamle Ove, som er parcelhuskvarterets tyran. Han er områdets selvudnævnt politibetjent, som overvåger at alt går rigtigt for sig. Men han har det svært, fordi han er blevet enkemand og livet giver ikke længere mening. Men en ny nabo, som flytter ind, forandrer langsomt hans ensformige liv – lidt efter lidt får hans liv nyt indhold. Jeg fortærede bogen på to dage, og nød hver eneste side i bogen.

Læs anmeldelser af Fredrik Backmans bøger

 

 

 

4) Paula Hawkins : Kvinden i Toget.

Forfatteren Paula Hawkins er hjernen bag romanen ”Kvinden i Toget”. Romanen har en jeg-fortæller, ja endda flere fortællere, hvilket gør den til en speciel læseoplevelse. Fortællingen springer mellem personer og i tiden, og udfordrer læserne. Denne opbygning, som bryder med gængse skriveregler, har sat spor i min hukommelse. Historien følger tre kvinder, som alle er ufrivilligt forbundet gennem kærligheden til den samme mand. Bogens hovedperson, Rachel, tager toget hver morgen ind til London for at fordrive dagen. Hun er blevet fyret fra sit job og dybt alkoholiseret fordriver hun dagen alene i storbyen, indtil hun, sen eftermiddag, kan tage toget retur sammen med alle andre, der skal tilbage til forstaden efter endt arbejdsdag. Fra hendes faste plads i toget iagttager hun sit gamle kvarter, med lykkelige familier i de store huse langs jernbanen, og hvor hendes mand nu bor i deres gamle hus med sin nye familie. De daglige iagttagelser fra togvinduet har gjort hende til kender af hvert hus langs togbanen.

I Rachels konstante alkoholrus tyranniserer hun sin tidligere ægtemand og hans nye kone – hvilket giver hende en smule indhold i livet. Men en dag registrerer Rachel noget usædvanligt i baghaven til et af husene. En kvinde i et af ”lykkelige” huse, kysser en fremmed.

Læs anmeldelser af Kvinden i toget

 

5) Erich Maria Remarque : Intet nyt fra Vestfronten

Romanen Intet nyt fra Vestfronten af Erich Maria Remarque er enestående på mange måder. Den var i 1929 en af de første romaner, som beskrev 1.verdenskrigs rædsler. Og som noget så sjældent, så blev historien fortalt fra tabernes side.  Intet nyt fra Vestfronten beskriver den menige soldats trængsler under krigen i skyttegravene og viser med alt tydelighed krigens meningsløshed. Den 19 årige Paul Bäumler er romanens hovedperson, som sammen med nogle jævnaldrende skolekammerater melder sig til den tyske hær. Hurtigt sendes de til skyttegravene i Belgien og Frankrig, hvor kampene med de evige angreb og modangreb fortærer den tyske ungdom. Det nære sammen hold mellem kammeraterne er det eneste lyspunkt i deres elendige liv.

Romanen er et vidnebyrd for en generation af unge, som blev ødelagt af den forfærdelige krig fra 1914 til 1918. Forfatteren selv deltog i kampene, og den meget velskrevne bog, er et must for alle historie interesserede

Læs anmeldelser af Erich Maria Remarque

 

_________________________________________________________________________________________________

 

Om Karsten Skov:

Sønderjyske Karsten Skov skriver både fagbøger og skønlitterære romaner. Han har gået på den toårige forfatterskole på Syddansk Universitet og har en mastergrad i IT. Karsten Skov er lektor på Erhvervsakademi Sydvest og ekstern lektor under Institut for grænseregionsforskning på Syddansk Universitet. Hans skønlitterære debut kom i 2013 med ‘Knacker’.

Læs mere på Karsten Skovs hjemmeside

Læs anmeldelser af Karsten Skovs bøger på Bogrummet

Forfatterfoto: Angela Zillich

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________